Mai multe persoane publice au avut luări de poziție contradictorii cu ocazia zilei de naștere a ex-președintelui român, Ion Iliescu. 

Ion Iliescu, fost președinte al României în 3 etape post-decembriste, a împlinit duminică, 3 martie 2019, vârsta de 89 de ani. Evenimentul ar fi trecut neobservat, în lipsa unor declarații publice de felicitare și a unor manifestări de protest cu iz justițiar.

Astfel, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu, candidată pentru Parlamentul European pe listele formațiunii „Pro România”, a transmis duminică prin Facebook un mesaj în care îi dorea „La mulți ani!” fostului președinte al PSD, Ion Iliescu, arătând că în apropierea acestuia a deprins valori precum demnitatea, onestitatea și libertatea de exprimare, care au influențat-o în deciziile personale recente privitoare la cariera politică.

„La mulți ani domnului președinte Ion Iliescu, multă sănătate și bucurii! (...) Eu am învățat de la dl. președinte că cele mai importante valori sunt demnitatea, onestitatea și dreptul de a-ți exprima opiniile. Am învățat că examenul conștiinței interioare este cel care trebuie să ne ghideze în viață. În urma acestui examen de conștiință, am luat în ultima perioadă unele decizii politice personale", a afirmat, conform Agerpres, Corina Crețu într-un mesaj pe pagina sa de social media, postare ștearsă ulterior.

La polul opus entuziasmului s-au aflat protestatarii „Rezist” Marian Ceaușescu și Mălin Bot, care i-au urat ex-președintelui nonagenar „La mulți ani de pușcărie” de pe trotuarul din fața locuinței din București, unde au lăsat scheletul unui pat metalic, aluzie la mobilierul specific celulelor de arest.

Ion Iliescu s-a născut la 3 martie 1930 în Oltenița și a activat ca politician, conducând statul român în 3 perioade, ca președinte al Consiliului Frontului „Salvării Naționale” între 1989-1992 și ca președinte ales al României între 1992-1996 și 2000-2004. Și-a început activitatea politică în cadrul Partidului Comunist Român în 1953 și a devenit membru al Comitetului Central de partid în 1965. A avut un rol important în evenimentele din decembrie 1989 care au dus la înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu și a regimului comunist de la conducerea țării, dar și în mineriadele din anul 1990, când minerii din Valea Jiului, sub comanda lui Miron Cozma, au descins în București, înăbușind violent manifestațiile antiguvernamentale. Între 1996-2000 și 2004-2008, Ion Iliescu a fost senator din partea PSD, dar și președinte onorific al partidului. În prezent, fostul președinte locuiește în București, retras din scena politică și din viața publică.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews