ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul Florian Bichir scrie că liderul alianței USR-PLUS, Dacian Cioloș, a făcut stagiul militar obligatoriu înainte de 1989 la Trupele de Securitate, nu la Mapn sau miliție, așa cum lăsat să se înțeleagă fostul premier tehnocrat.

„În 1988, după absolvirea studiilor medii la Liceul agroindustrial din Șimleul Silvaniei, Dacian Cioloș a intrat la Facultatea de Horticultură din Cluj (1989-1994). Așa cum erau vremurile atunci serviciul militar se executa înaintea începerii studiilor universitare. 9 luni la Termen Redus (TR). Prin intermediul tatălui său, cadrul activ al Ministerului de Interne – ofițer de miliție, de origine din Bihor, tânărul Dacian Cioloș a făcut armata la Trupele de Securitate. Mai exact la Brigada de Securitate Cluj (U.M. 0827 Cluj-Napoca), devenită după 1990 Brigada 60 de Paza și Ordine a Jandarmeriei Române. Pentru a fi exacți trebuie să spunem că Trupele de Securitate au fost înființate în 1948 și au fost înființate pentru a prelua atribuțiile fostei Jandarmerii”, a scris Bichir în Evenimentul Zilei.

Acesta precizează că acestor formațiuni era „le reveneau ca misiuni asigurarea securității obiectivelor de importanță excepțională, asigurarea ordinii pe timpul desfășurării unor manifestații, capturarea sau distrugerea grupurilor de cercetare-diversiune, etc”, așa că nu este de mirare că tânărul Cioloș a fost desemnat s-o păzească pe Doina Cornea.

„În 1988 tânărul "trupet” al Securității, Dacian Cioloș păzea casa Doinei Cornea, dar și căile de acces - conform unui plan bine stabilit de Direcția Securității Statului - pentru a-i împiedica pe diplomații străini, dar și cetățenii români să ia legătura cu celebra dizidentă. De altfel, de 5 ani își plătea regulat telefonul, dar acesta nu funcționa. Nu e nimic condamnabil că Dacian Cioloș a făcut armata la Securitate, au făcut-o și alții și nu e nimic blamabil în asta. Reprobabil este să-ți cosmetizezi trecutul…Abia acum înțeleg declarația sa: "„Având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate „demonstra” că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate”, încheie Bichir.