ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul Marius Oprea a condamnat modul în care s-a desfășurat campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2019, afirmând că seamănă cu ce se petrecea înainte de 1989.

 

„Republica – o boală pe cale de vindecare

Avem parte de cea mai liniștită duminică de votare, în primul tur al prezidențialelor. Parcă se votează în vremea lui Ceaușescu, cînd la vot conta numai prezența, nu și opțiunea – că era una singură. Românii au obosit, se pare, de atîta democrație. Cred că vă amintiți impetuozitatea primelor campanii electorale, cînd dezbaterile electorale erau urmărite cu la fel de mare interes ca dezbaterile televizate ale ședințelor CPUN-ului, cînd fauna electorală era îmbogățită de personaje precum Brătianu-Cartof, Zambra-Iosipescu, contele unei scări de bloc, sau profesorul Ștefan Cazimir, mucalitul obosit de la Partidul Liber-Schimbist. Campania din 2019 n-a avut nici umor, nici miez. N-a avut nimic, de parcă n-ar fi avut nici candidați. Românii nici nu mai știu cu cine să voteze, știu mai bine doar cu cine nu vor vota. Deci e iarăși un vot negativ – cel puțin, aici am rămas constanți. Cînd, la finele următorului ciclu electoral nu vom mai avea, practic deloc pentru cine să votăm, păstrînd această opțiune în limitele bunului simț, poate că nu vom mai alege nici un candidat, ci revenirea la normalitate.

Cu cinci președinți, cu Ceușescu și Iliescu avînd cele mai lungi mandate, am acoperit jumătate de secol de republică prezidențială. Din care nu ne-am ales cu nimic. N-am socotit Republica de la Ploiești, a lui Candiano-Popescu, care, după scurta sa reverie republicană, a devenit aghiotant regal. Istoria este asemenea unui organism viu, așa că tot ceea ce se întîmplă acum pare să ne arate că organismul democratic și-a găsit singur anticorpii la boala numită republică și acum se află în convalescență, înaintea vindecării.”, a scris Marius Oprea.