Jens Stoltenberg, în Parlament: „România vrea să mențină în siguranță cei aproape 1 miliard de cetățeni ai NATO. Alianța trebuie să se adapteze unei lumi incerte”. Ce a spus Klaus Iohannis despre raportul NATO-Rusia
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns luni, la București, la Palatul Parlamentului, unde participă la deschiderea sesiunii plenare a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, apoi va merge, împreună cu președintele Klaus Iohannis, la Brigada Multinațională NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova.
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a atras atenția, în discursul rostit la reuniunea Adunării Parlamentare NATO, că Uniunea Europeană nu își poate dezvolta propriul sistem de apărare în afara Alianței Nord-Atlantice.
„Este foarte bine că Uniunea Europeană își dezvoltă un sistem de apărare complementar Alianței Nord-Atlantice. Alianța a solicitat acest lucru de mult timp", a declarat Jens Stoltenberg răspunzând unei întrebări la reuniunea Adunării Parlamentare NATO.
„Dar este important să reiterăm că sistemul de apărare european nu poate înlocui sistemul NATO, ci trebuie să fie în interiorul NATO", a atras atenția Jens Stoltenberg.
„Este vorba chiar și de capabilitățile militare. Dacă luăm ca exemplu cazul ieșirii Marii Britanii din UE, după Brexit 80% din capabilitățile militare NATO vor fi în afara UE. De aceea, susținem dezvoltarea sistemului de apărare al Uniunii Europene, dar în cadrul NATO, nu în afara NATO", a insistat Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg a evidențiat și importanța majorării bugetelor pentru apărare de către statele membre, într-un context geopolitic „incert".
„Avem nevoie de bugete mai eficiente în domeniul apărării. În plus, trebuie să abordăm problema industriei militare europene fragmentate", a declarat Jens Stoltenerg în discursul rostit luni dimineață la reuniunea Adunării Parlamentare NATO, desfășurată la București.
„Alianța Nord-Atlantică trebuie să fie pregătită mai bine pentru contracararea provocărilor geopolitice. Alianța trebuie să se adapteze unei lumi incerte", a subliniat Stoltenberg.
Jens Stoltenberg a făcut referire la amenințările cibernetice cu care se confruntă statele NATO, subliniind că sunt necesare măsuri de contracarare la nivel național, la nivelul NATO și al Uniunii Europene.
„Sunt necesare măsuri de coordonare la nivel național, la nivelul NATO și al Uniunii Europene. Salutăm progresele înregistrate în cooperarea cu experții UE, mai ales în contextul recentelor atacuri cibernetice majore. De aceea, este necesară integrarea mai eficientă a statelor membre în sistemul NATO de securitate cibernetică", a subliniat Stoltenberg.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că România a făcut și face eforturi importante să își crească profilul în familia europeană, el subliniind în acest sens alocarea resurselor necesare pentru Apărare.
„Am făcut și continuăm să facem eforturi importante să ne creștem profilul în familia europeană. Am alocat resursele bugetare necesare Apărării, așa cum puține state au făcut-o. Relația cu partenerii transatlantici este de importanță strategică pentru noi, iar soldații românii contribuie cu curaj și determinare pe teatrele de operații și apără cu succes prima linie a frontierei europene și euroatlantice”, a spus Dragnea.
El a subliniat faptul că vocația și atașamentul României față de structurile europene și euroatlantice sunt binecunoscute.
„Cu toții ne dorim o Alianță puternică, bazată pe o relație transatlantică solidă, în cooperare cu UE, complementară și eficientă. Ne dorim implementarea deplină și fără ezitare a angajamentelor asumate, împreună cu acceptarea fără ezitare a responsabilităților, inclusiv bugetare, de către toți partenerii”, a subliniat Dragnea.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că România rămâne angajată în demersurile NATO de asigurare a prezenței aliate consolidate pe întregul flanc estic, inclusiv în regiunea Mării Negre - în care se intersectează amenințările deopotrivă din estul și din sudul Alianței.
„În contextul evoluțiilor strategice din mediul regional de securitate, România rămâne angajată în demersurile NATO de asigurare a prezenței aliate consolidate pe întregul flanc estic, inclusiv în regiunea Mării Negre – zona în care se intersectează amenințările deopotrivă din estul și din sudul Alianței. Susținem, așadar, o abordare coerentă și integrată a întregului spectru de amenințări și ne bazăm pe acțiunea concertată a NATO prin intermediul componentei care asigură prezența aliată avansată adaptată zonei noastre de apartenență (tailored forward presence)”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a NATO.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că prezența înaintată de pe Flancul Estic trebuie întărită, mai ales în Sud, la Marea Neagră, afirmând că diferențele dintre măsurile luate pentru Nordul Flancului și cele din Sudul său trebuie să dispară.
„(...) parteneriatele dintre noi, membrii Alianței, trebuie să fie mai tari ca oricând. Deciziile de întărire a apărării colective, inclusiv prin amplasarea trupelor NATO pe teritoriul aliaților estici, în cadrul prezenței înaintate, sunt dovezi grăitoare ale solidarității și unității aliate. Trebuie să lucrăm în continuare la consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianței, la sporirea eficacității și coerenței acesteia. Prezența înaintată de pe Flancul Estic trebuie întărită, mai ales în Sud, la Marea Neagră, pe toate dimensiunile”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a afirmat că diferențele actuale dintre măsurile luate pentru Nordul Flancului și cele din Sudul său trebuie să dispară, „conturând o unică prezență înaintată, robustă, persistentă și predictibilă”.
Iohannis a spus că în plan intern măsurile cu caracter strict defensiv trebuie dublate de acțiuni de întărire a rezilienței, îndeosebi de protecție a infrastructurii civile în fața agresiunilor de tip hibrid, cibernetic sau informațional.
Președintele a mai declarat că Alianța nu caută confruntare și nu este o amenințare pentru Rusia, afirmând că în relația cu Rusia este nevoie de o strategie care să includă dialogul, „dar de pe o poziție puternică de apărare și descurajare”.
„Scopul nostru este pacea, nu războiul. NATO nu caută confruntarea și nu este o amenințare pentru Rusia, așa cum a arătat Alianța și la Varșovia. Însă, în relația cu Rusia, este nevoie de o strategie aliată cuprinzătoare și coerentă pe termen lung. Ea trebuie să includă dialogul, dar de pe o poziție puternică de apărare și descurajare”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Pe același subiect

LISTA celor 14 parlamentari PNL și a celor 13 de la USR care au blocat a treia oară Referendumul pentru Familie. Președintele CPF: Aici sunt adversarii profesioniști ai referendumului și ai suveranității poporului român

Din nou contra familiei: Klaus Iohannis NU va promulga Legea Referendumului, deși este obligat de lege să o facă. Președintele a anunțat că o va contesta la CCR

Actorul Florin Zamfirescu, mesaj pentru UE: Ne-ai distrus! Tu ucizi și pe urmă regreți! Ești Satana! Sub „corectitudinea ta politică” ai introdus rasismul. Așa pot să-mi explic interesul tău pentru decăderea moravurilor și smintirea minților
Comentarii de pe facebook
Recomandările noastre

Prima oră de război cu Rusia și zilele numărate ale dolarului ca monedă-cheie. ULTIMA PARTE. România și posibilul viitor război: premise, mize și o singură soluție. Pacea

De ce s-au supărat americanii. Ce modificări aduse legilor justiției au provocat îngrijorarea Departamentului de Stat al SUA

Un moment istoric: trecerea protestelor #rezist de la raportul de drept la raportul de forță

Gregorian Bivolaru confirmă: ”Dacian Cioloș a PRACTICAT yoga în cadrul școlii MISA” (VIDEO)

Declarația de la Paris.Apel împotriva TIRANIEI birocrate, corecte politic și multicultural imperiale: Europa în care putem crede. Sever Voinescu: Un document ce spune adevăruri mari și periculoase pentru aceste timpuri
Vrei să crești un copil ascultător? Un psiholog american reputat explică: Secretul e în ATITUDINE. Fii concis, expune CLAR și calm ce așteptări ai de la copil și mai ales nu te coborî la nivelul lui

Geopolitica apropierii dintre Serbia ortodoxă și Turcia musulmană

De ce propunerea pentru revizuirea Constituției este blocată la Senat? Ce spun senatorii din comisiile care întârzie redactarea raportului

Analiza discursului șefului SRI, Eduard Hellvig, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Patria a priori, dar patria cui?

A murit ultimul supraviețuitor al Bătăliei de la Oarba de Mureș. Avea 103 ani și o pensie de 252 de lei. Aureliu Surulescu: Moșu Șomlea a plecat lăsând România pustiită de eroi, pustiită de oameni. A fost îngropat FĂRĂ onoruri militare

Biofizicianul Virgiliu Gheorghe, despre legea vaccinării obligatorii: Dacă va trece, atunci orice altă lege care include ideea de consimțământ prezumat va deveni posibilă: de la eutanasiere la prelevare de organe (VIDEO)

MÃRTURIA UNEI MAME. „Elena s-a născut și a suferit 9 ani”. La scurt timp după vaccinul antihepatic administrat în maternitate, fetița a intrat într-o stare vegetativă (VIDEO)

Colțul Anacronic: Wall Street și Revoluția bolșevică. Demonstrația impecabilă a faptului că bancherii internaționali au finanțat Revoluția bolșevică

Dr. Pavel Chirilă, scrisoare deschisă pentru Iohannis, Dragnea și Grindeanu: Am vaccinat mii de copii și am vazut multe reacții adverse, unele foarte grave. Injectarea unei substanțe în trupul unui om fără acordul lui riscă să facă rău „în numele binelui”

HEXI PHARMA. Din 27 de dezinfectanți testați la Institutul Național de Cercetare „Cantacuzino”, cel puțin 18 au trecut testările bactericide, fiind declarați eficienți
Ce sunt „fake news”? Despre ce e vorba în scandalul „știrilor false”
Ministrul de Externe se adaugă personalităților care citesc și distribuie știrile ActiveNews. Mulțumim!

S-a lansat o carte de neratat despre campania armatei române de cucerire a Odessei: Odessa - Gustul amar al victoriei, de Manuel Stănescu (EXCLUSIV)

Struți, capre și ulei sau Procesul unui judecător de la Curtea Constituțională la Ȋnalta Curte de Casație și Justiție (VIDEO)

Cine sunt cei 23 de copii care au murit, conform datelor oficiale, din cauza rujeolei. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor precizează că decesele au apărut „la persoane care au fost imunocompromise sau au avut alte co-morbidități”

Cum a devenit epidemia de rujeolă campanie de marketing pentru legea vaccinării

Ce să facem noi cu adevărul?

Andreea Ogăraru scrie despre cum se face vaccinarea la copii în Olanda și Elveția: FĂRĂ vaccinuri la naștere, FĂRĂ administrare de substanțe, inclusiv laptele praf, înainte ca bebelușul să facă analize temeinice

Fostul consultant NSA, Edward Snowden: Răspunsul la fenomenul „Fake news” NU este cenzura, ci ADEVĂRUL! Gândirea critică e mai importantă ca oricând

Colțul Anacronic: O scurtă istorie a cenzurii postrevoluționare
DIALOG cu sufletul deschis. Prof. Ioan Aurel Pop: Da, împrejurările de nesiguranță, de marasm, de impunere a dreptului forței din acest moment seamănă cu cele din 1938-1940! Eu cred încă în forța rațiunii acestui popor, care trebuie să se trezească

FILM DOCUMENTAR: Marxismul Cultural - plaga nevăzută care a corupt America și care amenință și România. Originea ideologiei promovate de fundațiile Soroș

Colțul Anacronic: Molotov și libertatea de expresie

Fondatorul Source Institute: „Țineți-i pe cei dragi DEPARTE de facebook”. O pledoarie care ne dă fiori

Top 10: Cele mai citite articole din 2016 de pe ActiveNews. Subiectele despre EDUCAȚIE, familie, sănătate au fost cele mai apreciate de cititorii noștri. Vestea cea bună face audiență
Povestea lui Nicolae, copilul care a învins cancerul. „Dumnezeu m-a ajutat! Dacă nu era El, nu ajungeam aicea” (VIDEO)

100 de ani de la bătălia de la Podul Jiului. Oameni simpli, bătrâni, copii și femei au spus armatei germane: „Pe aici NU se trece”. Generalul Găvănescul: Și toți aceștia erau veniți aici cu voia lor, neîmpinși de nimeni, nemânați decât de iubirea de țară

7 măsuri pentru redresarea educației românești, propuse de economistul Bogdan Glăvan. Legalizarea homeschooling-ului și recunoașterea rolului părintelui ca primul și cel mai important educator al copilului

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)