ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Afacerilor Externe și cel pentru Afaceri Europene, Teodor Meleșcanu și George Ciamba, au reacționat la declarațiile lui Jean-Claude Juncker, cei doi oficiali români afirmând că președinția Consiliului UE este un proiect de anvergură europeană, nu instrument de luptă politică.

„În urma mesajelor publicate recent în mass-media referitoare la Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, reiterăm susținerea noastră constantă pentru dezvoltarea și consolidarea proiectului european. Eforturile instituționale angrenate în acest sens pe parcursul Președinției Românei la Consiliul UE au fost și se mențin orientate către acest scop comun, deopotrivă din perspectiva viziunii politice externe, cât și din punct de vedere tehnic. Gestionarea Președinției Românei la Consiliul UE este asumată pe deplin de către Guvernul României, instituția națională care are atribuții în acest sens. Stimularea solidarității și coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu, un efort coordonat al tuturor actorilor relevanți în acest context în plan European. România crede în solidaritate și credem că toți ne dorim o Europă mai puternică”, se arată într-o declarație comună a miniștrilor Teodor Meleșcanu și George Ciamba remisă Mediafax.

Potrivit celor doi oficiali, Guvernul României a depus și continuă să depună toate eforturile necesare pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a mandatului Președinției României la Consiliul UE.

„Înțelegem responsabilitatea care ne revine în exercitarea unui asemenea mandat, precum și provocările cărora Uniunea Europeană trebuie să le răspundă în acest moment important al evoluției sale. Astfel, prin implicarea directă a Premierului României, întregul aparat guvernamental a derulat un proces intens de pregătire pe toate componentele, atât cele legate de substanța dosarelor, agendelor de lucru, calendarelor de reuniuni, cât și pregătirilor logistice. România este pregătită din toate punctele de vedere să ducă la bun sfârșit acest deziderat, printr-un efort comun concentrat la nivel instituțional și la nivelul societății, în ansamblul ei, fapt recunoscut inclusiv de Președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, în termeni clari și neechivoci cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles cu reprezentanții Executivului român”, se mai arată în declarația celor doi miniștri.

Potrivit miniștrilor Afacerilor Externe și pentru Afaceri Europene, președinția Consiliului Uniunii Europene este considerată un proiect strategic care trebuie susținut indiferent de dezbaterile politice interne.

„Pregătirea acestui proiect a presupus un efort instituțional colectiv la nivelul Guvernului și Ministerului Afacerilor Externe. Premierul României, Viorica Dăncilă, a prezentat prioritățile Președinției României în fața camerelor reunite din Parlament în 12 decembrie, astfel existând evidența faptului că România are legitimitate din partea legislativului să îndeplinească acest mandat. Guvernul României este pregătit pentru gestionarea Președinției și a confirmat disponibilitatea pentru cooperare în plan intern față de toate instituțiile naționale, fără a exporta divergențele politice interne în plan extern. Guvernul României consideră ca tema exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România nu trebuie să fie instrumentalizată politic pentru a ne asigura că printr-un angajament comun putem aduce o reală contribuție proiectului european în următoarele șase luni. Miniștrii Teodor Meleșcanu și George Ciamba au întărit faptul că acest proiect nu reprezintă un instrument de luptă politică internă, ci un proiect de țară și european major. Exercitarea Președinției Consiliului UE reprezintă o schimbare de paradigmă pentru fiecare stat membru care deține acest mandat. În esență, acest rol presupune conducerea lucrărilor Consiliului Uniunii Europene, din poziția unui mediator imparțial, pentru derularea unui efort de negociere a dosarelor aflate pe agenda Uniunii Europene”, mai susțin Meleșcanu și Ciamba.

Potrivit acestora, România „înțelege perfect acest rol de mediator imparțial”, precum și contextul complex în care își va exercita mandatul, stadiul curent al lucrărilor și și-a fixat un nivel de ambiție realist în obținerea de rezultate concrete în avansarea agendei europene pe durata mandatului. 

„Principalele obiective în acest sens vizează procesul actual de reflecție asupra viitorului Uniunii, procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană și clarificarea viitoarei relații dintre Uniunea Europeană și acest partener, finalul de mandat al Parlamentului European și al Comisiei Europene și trecerea spre un nou ciclu legislativ și instituțional ca urmare a alegerilor europene, negocierile privind viitorul Cadru Financiar al Uniunii post 2020. În contextul provocărilor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, așa cum România a confirmat în dialogul cu forurile instituționale europene și cu partenerii externi, Președinția la Consiliul UE va urmări să contribuie la asigurarea convergenței și coeziunii europene în scopul unei dezvoltări durabile și echitabile pentru toți cetățenii și statele membre. Consolidarea unei Europe mai sigure printr-un plus de coeziune între statele membre reprezintă așadar, punctul de pornire pentru implementarea politicilor necesare pentru gestionarea noilor provocări de securitate și pentru continuarea consolidării rolului global al UE. Acțiunile României se subscriu, așadar, principiului solidarității, având obiectivul comun de a contribui la dezvoltarea Europei unite și puternice, printr-un efort susținut”, se menționează în finalul declarației comune.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat "dubii" privind capacitatea României de a deține Președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, argumentând că, deși este "bine-pregătit din punct de vedere tehnic", Bucureștiul nu a înțeles "deplin" ce presupune acest mandat.

Într-un interviu acordat publicației Welt am Sonntag, Jean-Claude Juncker consideră că România este "bine-pregătită din punct de vedere tehnic" pentru exercitarea Președinției Consiliului UE.

„Dar cred că Guvernul de la București încă nu a înțeles deplin ce înseamnă prezidarea țărilor Uniunii Europene. O abordare prudentă presupune și disponibilitatea de a-i asculta pe alții și o dorință puternică de a pune deoparte unele preocupări. Eu am unele dubii", a precizat Juncker.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews