ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul român nu a părut niciodată atât de slab ca acum de la 30 decembrie 1947 încoace, acest lucru ajutând UDMR-ul, împreună cu alte două formațiuni politice maghiare,să revendice deschis autonomia teritorială pe criterii etnice, scrie Adrian Pătrușcă în EVZ.

Adrian Pătrușcă susține că nicio instituție nu funcționează în parametri normali, stabiliți de lege.„Președintele este cel care patronează cu superioară măreție acest haos național, înfoiat și găunos ca un cocoș de tablă înfipt pe acoperiș. Debandada îi convine de minune: împiedică apariția unui contracandidat serios la președinție în 2019. De deasupra olanelor, ochii și urechile sale bat departe, până la Bruxelles. De acolo răsare soarele, de acolo ne vin imigranții, de acolo, ideile sclipitoare precum combaterea fanatismului religios sau edificarea unei Europe federale, cu granițe de consistența hârtiei creponate și state al căror rol să se rezume la organizarea competițiilor sportive”, în timp ce „Guvernul este creierul haosului, iar PSD, placa turnantă a haloimăsului național.

Opoziția nu există, iar clasa politică în ansamblul ei a suferit în ultimii 28 de ani o degenerare progresivă”.

Acesta este contextul în care a apărut cererea UDMR-ului de revendicare a autonomiei teritorială pe criterii etnice, punctează editorialistul:

„Doar naivii i-au crezut în trecut pe liderii UDMR când se jurau pe ce-au ei mai sfânt că nu vor nimic mai mult decât autonomie culturală, pentru păstrarea unor frumoase tradiții precum ceardașul, palinca și „Emisiunea în limba maghiară” de la TVR. Că ei sunt moderați, nu ca extremiștii ăia ai lui Toro Tibor și Tokes. Acum „extremiștii” și „moderații” stau la aceeași masă și bat cu pumnul în ea.

Nu îi condamn pe maghiari, nici pe cei de aici, nici pe cei din afara României: întind coarda atât cât li se permite să o facă (și nu sunt semne că ar vrea cineva să-i oprească). Pe Viktor Orban chiar îl admir pentru curajul cu care se opune tăvălugului bruxellez. Mi-aș dori să fim și noi românii capabili măcar de jumătate din tupeul și naționalismul lor, la Chișinău, la Cernăuți sau în Timoc.

Condamn în schimb lipsa oricărei reacții care să demonstreze că mai există un stat român, capabil să apere interesele naționale. Cu atât mai mult în anul care marchează Centenarul României Mari. Liderii PSD și PNL, Dragnea și Orban au emis fiecare în parte câte un scheunat care nu are șanse să atragă atenția cuiva, exceptând-o pe Brigitte Bardot. Iohannis și Tudose au tăcut. De la o vreme, cei doi se înțeleg tot mai bine", scrie Adrian Pătrușcă.
 
Editorialul integral este AICI.