ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un articol publicat marți în Cotidianul, ziaristul Cornel Nistorescu face un portret necruțător fiului bancherului Marinel Burduja, Sebastian Burduja, unul dintre inițiatorii Mitingului Diasporei din 10 august 2018. În opinia lui Cornel Nistorescu, tânărul cu aspirații de lider al noii generații de politicieni ar fi un produs al altora, suspect și nefolositor. În favoarea acestei afirmații, ziaristul analizează mai multe etape din viața publică a lui Sebastian Burduja, de la numirea sa la Banca Mondială, până la activitatea într-o asociație a studenților români din străinătate, trecând prin momentul 10 august și, mai nou, prin activitatea politică a acestuia în cadrul P.N.L. sau a noii mișcări civice și politice PACT pentru România.

„M-am trezit citind mesajul unuia din noua generație care vorbește mult, bate cîmpii cu ifose democratice și nu-l mai încap televiziunile. Se numește Sebastian Burduja și face parte dintre cei agitați (sau împins) să iasă mai în față din plutonul închipuiților. Este mai mult decît un agent  #Declic  sau #Rezist. Se vrea un nou produs politic românesc, deși nu știe să scrie cu diacritice, semn că i se face greață de o limbă română mai îngrijită. De doi-trei ani, Sebastian Burduja este burdujit de tatăl său, bancherul Marinel Burduja, despre care puțini știu ce hram poartă și a purtat de-a lungul comunismului și al tranziției. Cert este că el și confrații săi (și aceștia greu de definit!) îl tot burdujesc  pe junele necopt și-l împing spre scena politică. Spilcuit și lustruit, Sebastian Burduja are ifose de mare absolvent american și de începător trecut prin varii slujbe despre care iar nu știm mare lucru. L-au alungat sau a plecat singur să mai învețe? Oricum, în România, tatăl său îl împinge și ajută la gonflarea sa. Mie unul mi se pare suspect și fără folos. Dacă băiatul nu prinde la popor și n-are idei, cu prostii luate de prin manuale sau suflate-n pîlnie, nu face carieră! Știam că a făcut sau a fost plantat la o asociație a studenților români în străinătate. Nu i-a folosit decît lui, chiar dacă, fraier, Bogdan Aurescu a semnat un protocol cu aceasta, doar-doar o cînta cineva românește pe undeva. 

Mai aflasem că junele Burduja a fost între inițiatorii și mobilizatorii mitingului din 10 august. Nu știu cum s-a fofilat din această mobilizare de români chemați să ocupe clădirea  guvernului și să obțină anticipate (prostii mai ceva ca ale studenților legionari!). Oricum, Burduja cel tînăr și lustruit a scăpat neanchetat de poliție, deși, prin țările vestice, inclusiv prin Anglia, mobiliza românii plecați la muncă și promitea funcții într-un guvern care n-a apucat să intre în clădirea din Piața Victoriei. S-a dezumflat și afacerea cu fotografiile pentru 46 de euro și s-a făcut de rîs. Pentru că ne arată cîtă minte de politician are, reproduc dintr-un articol semnat de Iulia Moise în „Evenimentul zilei" din chiar 10 august: 

„Situație controversată apărută în jurul mitingului ce va avea loc vineri, în Piața Victoriei. Platforma PACT, condusă de Sebastian Burduja, despre care se știe că este un personaj controversat, vinde locuri la evenimentul organizat de diaspora, cu 49 de euro”. Despre același Burduja, o durdulie care se tăvălea pe mocheta Parlamentului (nu pe asfaltul  Ploieștilor!?) avea să  spună la  Antena 3 ceva care ar trebui să ne pună pe gînduri. Iată mărturisirea protestatarei de profesie Angi Ștefan despre grupul lui Sebastian Burduja: „Da, ideea e ca acolo sunt numai copii de bani gata, de securiști. Ei sunt foarte deștepți, foarte mișto, da…. sunt destui prin țară… uite și aici o listă… (Transcrierea unei înregistrări difuzate de  Antena 3 în 10,09- 2018)”

Să fie agățați sau nebuni cu toții? Iată ce am mai găsit pe net după ce i-am tastat numele pe Google: „Tianu Burduja și fundația sa Caesar, vîrful de lance al serviciilor vechi și noi, au încălecat și Cotroceniul. Niciunul dintre cei prezenți acolo nu au muncit în diaspora. După ce a fost numit de România la Banca Mondială, Tianu se întoarce acasă ca să fie viitorul nostru lider, pentru a continua dominația securisto-comunistă. Discursuri cu limbă de lemn. Dacă vă întrebați cine îi finanțează vă spun eu: Marinel Burduja, fost securist, bancher și șpăgar șef în toate afacerile IT dubioase din ultimii 20 de ani. Dacă vreți să aflați ce ne așteaptă, ascultați acest video. E plictisitor, la fel de gri ca și viitorul tinerilor din România. Sunt mulți tineri extrem de valoroși în diaspora dar niciunul nu se asociază cu Tianu Burduja și securiștii lui”. (Cristian Sima, postare 18-09-2015, preluată de Eevnimentul.ro)”, scrie ziaristul Cornel Nistorescu în Cotidianul.

Acesta continuă prin a pune sub semnul întrebării vocația de lider al generației tinere pe care și-o caută Sebastian Burduja, precum și scrisoarea deschisă adresată de el românilor sâmbătă în pagina Ziare.com, prin care încearcă să transmită un apel politic la unitate în jurul proiectului său. 

„Operațiunea contrafacerii unui lider în rîndul tinerilor pare muncită  îndelung și cu destule victime. Iată o declarație a unui român din Italia: ”Sunt membru al Ligii Studenților Români din Străinătate, înființată și coordonată de Sebastian Burduja și echipa sa. După mine Tianu (Sebastian Burduja – n.r.) va fi un viitor prim ministru și/sau președinte al României. Are toate calitățile necesare, dar probabil România încă nu este pregătită pentru un om de calibrul lui.” (Din aceeași postare: Tudor Cârstoiu, într-un interviu apărut în ultimul număr print al Gazetei Românești din Italia). (...)

Între timp, Sebastian Burduja a ajuns la liberali și s-a apucat să scrie scrisori către popor, fără să fi exersat destul în scrisorile pentru tac-su. Iată o mostră din scrisoarea publicată pe Ziare.com (unde  altundeva!): ”Scriu aceste rânduri pentru tine, românule, cel care citești acum din fața unui laptop la birou, din metrou, din mașină, sau de oriunde. Nu sunt sloganuri politice, nu sunt idei despre un partid sau altul, nu sunt opinii părtinitoare. Sunt gândurile unui cetățean care își dorește, la fel ca tine, o țară în care copiii noștri să aiba un viitor decent, într-o țară civilizată”.

Pentru  asemenea banalități nu trebuia să piardă vremea prin SUA și nici să înființeze partide. România are sute de speech-writers cu adevărat deștepți. Și fără tătici bancheri și care pot scrie fără să fie gonflați de nu știu cine. Și fără să aibă parte de fundații și platforme! Ba, ca să înțelegeți cine vă scrie și ce  gîndește, mai reproduc un pasaj din acest manifest burdujit ce s-ar putea intitula ”Bă, românule” :”Eu unul îmi imaginez un altfel de viitor pentru România. Și știu că și tu, în adâncul inimii, simți că vom reuși. Împreună. Mesajul pentru cei care vor să ne dezbine este următorul: mai răsfirati, băieți, mai răsfirați”.

Oare junele Burduja și-o fi dat seama că  mesajul este valabil și pentru el și pentru taică-su, inclusiv pentru cei care îl proptesc și-l burdujesc pe scena politică?”, se întreabă retoric ziaristul Cornel Nistorescu într-un articol publicat marți pe pagina Cotidianul.