ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor (Antena 3), participant agreat de președinte la dezbaterea de marți de la B.C.U., i-a adresat lui Klaus Iohannis o întrebare mai lungă decât răspunsul, pe subiectul apărării și securității României. Sub pretextul unei implicări a președintelui în contracararea „pericolului de la Est”, manifestat prin război hibrid, fake news și manipulări, jurnalistul l-a îndemnat pe Iohannis să condamne public patriotismul „nereal” și curentele suveraniste, „fals naționaliste”, care trezesc sentimente anti-europene și anti-occidentale. Iohannis a ratat miza reală a întrebării cu răspuns indus, mărginindu-se să spună că lucrează la aceste chestiuni împreună cu instituțiile din domeniul securității naționale și că România a pus la dispoziție 2% din PIB pentru Apărare.  

„Mi-aș dori foarte mult ca, în cazul în care obțineți al doilea mandat, să vă implicați mai mult, pe lângă comunicarea publică, pe care o regretați ca fiind deficitară în primul mandat, în a transmite evaluări publicului în legătură cu amenințările la adresa apărării și securității României. Trăim într-un mediu din ce în ce mai complicat, foarte puțină lume conștientizează ce mare pericol vine de la Est, care se manifestă prin manipulări, prin fake news, printr-un război hibrid, prin atacuri cibernetice, printr-o formă de manipulare a masselor, care sunt stimulate în mod fals către un patriotism nereal, către curente suveraniste și fals naționaliste care, de fapt, maschează niște sentimente anti-europene și anti-occidentale. Eu consider că aceste curente sunt extrem de periculoase pentru România și că vocea președintelui trebuie să aducă în spațiul public aceste subiecte mai des, având în vedere autoritatea sa de șef nemijlocit al politicii externe, dar și de președinte al C.S.A.Ț.”, a pledat jurnalistul Radu Tudor.

Klaus Iohannis a răspuns ocolit la insinuarea acestuia, afirmând că se preocupă de securitatea națională și de înzestrarea Armatei. 

„Da, pot să vă spun că, împreună cu instituțiile din domeniul securității naționale, lucrăm la aceste chestiuni. Și lucrăm foarte serios. Evident, partea de Armată se vede cel mai bine, fiindcă pentru Apărare am pus la dispoziție 2% (din PIB -n.r.), care include (sic!) mari proiecte de dotări, dar și instruire. Și, apropo de dotări, noi suntem dintre țările care alocă, din banii puși la dispoziție pentru Apărare, o cotă foarte mare pentru dotare. Deci nu prăjim banii, cum se spune, ci îi folosim pentru a moderniza real și dotarea Armatei, dar, împreună și cu celelalte instituții din domeniul securității naționale, lucrăm foarte aplicat și cu rezultate foarte bune pe această zonă. Multe dintre aceste chestiuni nu pot fi făcute publice din motive lesne de înțeles, dar aici pot să vă spun: în măsura în care această comunicare ajută, se va face”, a promis KLaus Iohannis.