ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că aserțiunea potrivit căreia România este un model în ce privește soluționarea situația minorităților naționale este falsă, lucru demonstrat de faptul a fost refuzată discuția privind pragul pentru folosirea limbii minorităților în administrație.

„Este falsă afirmația potrivit căreia România ar fi o țară model în ceea ce privește rezolvarea situației minorităților. Respingerea amendamentului la Legea administrației locale demonstrează clar acest lucru”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, miercuri, după ce comisiile reunite ale Parlamentului – juridică, de administrație publică și pentru drepturile omului – și apoi plenul Camerei Deputaților au respins proiectul de lege inițiat de UDMR privind folosirea limbii materne în instituțiile publice în localitățile în care minoritățile reprezintă 10% din populație și nu 20%, cât este stabilit în prezent.

Președintele Kelemen Hunor arată că UDMR a preferat calea dialogului parlamentar cu celelalte partide și minorități pentru găsirea unei soluții de compromis. „Mesajul de astăzi este, însă, foarte clar și pentru UDMR și pentru membrii comunității maghiare: majoritatea română a respins dialogul”, a subliniat președintele UDMR.

Acesta și-a exprimat temerile legate de amplificarea, în preajma Centenarului, a acțiunilor antimaghiare și retoricii antimaghiare, fapt ce ar împiedica „apropierea și consolidarea încrederii între majoritate și minoritate”.