ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă că până în 2018, la sărbătorirea centenarului Marii Uniri, va trebui modificată legislația astfel încât promisiunile din rezoluția de la Alba Iulia să devină literă de lege.

„Noi credem că dacă baza morală și juridică a statului modern român se află undeva la Adunarea de la Alba Iulia din 1918, atunci rezoluția în care se promitea pentru minoritățile naționale care trăiesc în România anumite drepturi în domeniul educației, culturii, în administrație publică și justiție nu sunt doar promisiuni, ci sunt literă de lege. Noi considerăm că și legislația, până în 2018, trebuie modificată în acest sens, să conțină toate promisiunile în mod concret și în toate sectoarele și domeniile în care noi considerăm că mai trebuie să mai venim cu îmbunătățiri și cu propuneri", a declarat Kelemen Hunor la Oradea.

Liderul UDMR a precizat că programul pregătit de UDMR este foarte voluminos, are 70 de pagini, și conține, în rezumat, mesaje pe patru domenii privind, în primul rând, problemele specifice comunității maghiare, probleme sociale și economice, infrastructura rutieră și feroviară și, nu în ultimul rând, probleme de educație și învățământ de la nivel preșcolar până la cel universitar.

„Noi considerăm că aproape singurul scop este de a servi binele comun, binele public și interesele comunității maghiare. Nu trebuie inventată altă prioritate decât slujirea binelui comun. Așteptările din partea societății sunt enorme și trebuie să găsim răspunsuri credibile, proiecte predictibile și, desigur, nu vrem să vrem să promitem nimic din ce nu poate fi realizat. Clasa politică are o imagine extrem de proastă și din cauza promisiunilor neonorate timp de 26 de ani", a afirmat Hunor.


Kelemen Hunor a subliniat că urmează o perioadă extrem de importantă și dificilă pentru România, atât politic, în contextul alegerilor parlamentare, dar și în perspectiva președinției UE din anul 2019.

La Oradea, președintele UDMR a fost invitat la congresul național al organizației de femei a Uniunii, context în care au fost prezentate cele cinci candidate ale UDMR pentru alegerile parlamentare. Pe lângă senatoarea Biro Rozalia, din Bihor, singura femeie parlamentar a uniunii și președinta organizației naționale de femei a UDMR, vor mai candida alte patru reprezentante UDMR, toate vicepreședinți ai organizației: avocata Ambrus Izabela, vicepreședinte a CJ Brașov, politologul Benko Erika, consilier județean în CJ Covasna, specialista în comunicare Csep Andreea — consilier județean Mureș și fostul ministru al Culturii Hegedus Csilla.

La evenimentul de la Oradea a participat și Doris Pack, președinta organizației de femei a Partidului Popular European (PPE), care și-a manifestat susținerea față de femeile candidate din Uniune, o organizație, spunea, cu "un palmares impresionant în cadrul organizației de femei a PPE".