ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, la o dezbatere cu studenții din București, că are o relație bună cu șeful Guvernului Ungariei, Viktor Orban, spunând despre acesta că nu este antieuropean și că nu a influențat niciodată deciziile UDMR, potrivit Mediafax. Dezbaterea „Studenții, față în față cu liderii politici” a avut loc la Casa Universitarilor din București, marți după-amiază, fiind organizată de Asociația Studenților în Științe Politice din cadrul Universității București.

Kelemen Hunor candidează din partea UDMR la Președinția României și a scris marți pe pagina lui de Facebook că a stat de vorbă „cu studenții din București despre campania alegerilor prezidențiale”. În cadrul filmării postate, acesta a răspuns la întrebarea unui student despre relația sa cu Viktor Orban, pe care îl caracterizează ca fiind „poate cel mai talentat om politic din această regiune”.

„Noi, în 30 de ani, am încercat să avem o relație corectă cu toate guvernele care au existat în Ungaria. Eu am o relație personală bună cu Viktor Orban. Nu este dracul, așa cum e desenat permanent că ar fi, și nu este nici dictator. Este un om extrem de talentat, poate cel mai talentat om politic din această regiune, un om care are o vastă cultură, este foarte familiar cu tot ce se întâmplă în Europa și este autoritar. Dar știe ce dorește să facă, știe unde vrea să ajungă. (...) El este într-adevăr un tip controversat, nu este antieuropean, el vede un pic lucrurile diferit. El crede într-o colaborare regională, el crede că pentru țările din această zonă, din fostul bloc comunist trebuie o abordare diferită, un pic nuanțată, că avem o moștenire, cu toții, și românii, și maghiarii, și cehii, și bulgarii, avem o mentalitate diferită față de Occident. Noi am avut o presiune uriașă aproape 50 de ani. Mentalitatea nu se schimbă de la o zi la alta. (...) Spune: vrem o altă abordare, vrem o altă discuție, nu vrem să schimbăm dictatul de la Moscova cu un alt dictat. Și din acest punct de vedere, poate că are oarecare dreptate, nu spun că tot ce face este ok”, a declarat liderul Uniunii Democrate Maghiare din România.

Kelemen Hunor a ținut să puncteze faptul că șeful Guvernului Ungariei nu a influențat niciodată deciziile UDMR.

„Este un mit, este o legendă urbană în București că Viktor Orban sau Ungaria influențează deciziile UDMR. Nu, în niciun fel, niciodată nu mi-a cerut nimic legat de deciziile noastre interne”, a mai spus Kelemen Hunor la întâlnirea avută marți cu studenții Universității București.
 
Candidatul UDMR la Președinția României a afirmat ulterior pe Facebook că își dorește îmbunătățirea sistemului românesc de învățământ, prin stabilirea unui plan educațional major, care să rămână valabil pentru cel puțin un deceniu.

„Astăzi am avut o întâlnire extrem de interesantă cu studenții din București. Le-am spus că nu am o părere foarte bună despre sistemul actual de învățământ, dar știu, că dacă există voință și consens politic, îl putem îmbunătăți semnificativ.

Îmi doresc ca România să fie centrul educațional al Europei Centrale și de Est. Nu este un obiectiv prea îndepărtat, științifico-fantastic, trebuie să îndrăznim să avem obiective ambițioase. Nu poate fi considerat un succes în 2019 faptul, că 75% din toaletele școlare sunt renovate de un guvern – nu este nimic lăudabil într-un astfel de rezultat. Rezultatul ar fi, dacă am reuși să revoluționăm educația după alegeri. Ne-am săturat să ne poticnim de la o reformă în alta.

Trebuie să ne punem de acord în privința unui plan educațional important, să nu îl modificăm timp de zece ani, și vom vedea cum copiii noștri nu vor mai abandona școala, iar părinții nu își vor muta copiii în străinătate pentru o viață mai bună. Vă mulțumesc mult că m-ați invitat la această discuție!”, a scris Kelemen Hunor, marți, într-un mesaj postat pe social media în limbile maghiară și română.