ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia luată de Consiliu al ordinelor vine, în urma declarațiilor defăimătoarea la adresa României făcute în ultima vreme de liderul UDMR. Decizia finală aparține președintelui Klaus Iohannis.

„În primul rând Consiliul de onoare este format din șapte membrii care judecă și analizează cazurile altor membrii din cadrul consiliului. S-a primit o solicitare în privința lui Kelemen Hunor că încălcă Constituția. De exemplu nerespectarea zilei de 1 decembrie”, a spus Cosmin Georgescu, președintele consiliului, la Antena 3. 

„Șase prezenți, cinci au votat pentru și unul s-a abținut. Votul a fost secret. Noi nu judecăm politic, suntem cetățeni ai României și purtători de Steaua României. Conform legii înaintăm decizia președintelui care prin decret poate retrage, dacă nu dă acest decret, nu se retrage”, a mai spus Georgescu.

Ordinul național 'Steaua României' este cel mai vechi ordin național, fiind creat în 1864 de Cuza Vodă și acordat în acea perioadă într-un număr redus. După proclamarea independenței (1877), Carol I înființează acest ordin prin legea votată în 10 mai 1877.
 
A fost abrogat în 1948 și reînființat în decembrie 1998. Au fost stabilite 5 grade pentru acest ordin: cavaleri, ofițeri, comandanți (comandori), mari ofițeri, mari cruci. Ordinul Steaua României este cea mai înaltă distincție oferită de statul român.