ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă la Băile Homorod (HR) că una dintre provocările campaniei prezidențiale este ca mesajul său să ajungă și la români și le-a transmis acestora că, pentru „a fi mai bine” în România, trebuie să încerce să aleagă și un președinte de etnie maghiară, după ce au ales mai mulți români și un etnic german, potrivit Agerpres.

„În primul rând voi vorbi (în campania electorală - n.r.) despre viziunea mea, despre viziunea noastră și aici, sigur, sunt multe aspecte care sunt comune și pentru români și pentru maghiari. Eu cred că ați încercat mult-mult cu președinți români, ați încercat și cu un președinte de etnie germană, acum e rândul să încercați și cu un maghiar. Și va fi mai bine, sunt convins de acest lucru, fiindcă, dacă până acum nu v-a fost și nu ne-a fost bine cu foștii președinți sau nu a fost așa bine cum am fi vrut, haideți să încercăm cu mine. În primul tur alegerea bună este să fiu votat eu, să fiu ales eu. În turul doi, dacă nu intru eu, mai avem timp să alegem răul mai mic”, a opinat Kelemen Hunor, aflat sâmbătă la Băile Homorod, în județul Harghita.

Candidatul UDMR la Președinția României declară că mesajul său electoral se adresează atât românilor, cât și maghiarilor, considerând că dialogul interetnic și relațiile majoritate-minorități pot fi intensificate, pentru a demonstra că maghiarii nu sunt dușmanii României, ci că ei vor să construiască un viitor alături de români.

„Mesajele noastre sunt mesaje și pentru români și pentru maghiari. Toate aceste campanii ne-au arătat că dialogul româno-maghiar, în această perioadă, poate fi un pic intensificat, se poate arăta că nu suntem dușmanii României, se poate arăta că noi vrem să creăm, să construim în această țară împreună cu românii, despre viziune, despre cum ar trebui să fie România peste cinci ani, peste zece ani. Și, dacă, într-adevăr, viziunea noastră în mare parte este acceptată și de români, probabil că și această lipsă de încredere încet-încet se va schimba, se poate da o nouă dinamică relațiilor româno-maghiare, relațiilor majoritate-minorități etnice”, a adăugat președintele UDMR.

În opinia lui Kelemen Hunor, relația dintre majoritate și minoritate este una asimetrică: românii nu cred că maghiarii au vreo problemă legată de păstrarea identității, însă maghiarii susțin contrariul. Liderul maghiar constată o lipsă de respect la nivelul societății, atât din partea statului, care nu își respectă cetățenii și îi tratează ca pe niște potențiali infractori, cât și din partea cetățenilor, care nu se respectă între ei.

„Fără respect nu poate să existe încredere, fără încredere nu poți să construiești nimic. Sunt niște valori care trebuie reconstruite, rediscutate, reinventate, resetate, depinde cum vrem să spunem, dar important e să încercăm să găsim multe, multe, multe legături posibile între cele două comunități. Și de aceea noi am ales acest slogan - Respekt - (...) pentru că fiecare cetățean dorește să fie respectat și fiecare cetățean, dacă este respectat, oferă și el respect, la rândul său”, a concluzionat candidatul UDMR la Președinția României.

Kelemen Hunor a avut sâmbătă la Băile Homorod o prelegere cu titlul „Totul despre RESPEKT!”, în cadrul unei tabere de pregătire pentru activitate politică, organizată de Conferința Tinerilor Maghiari (MIERT) în parteneriat cu Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).