ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți că situația comunității maghiare este mai precară decât în urmă cu un an, având în vedere că naționalismul distructiv a revenit în actualitate.

''Avem puține motive pentru care să simțim astăzi o atmosferă pe deplin sărbătorească. De săptămâni întregi analizez, împreună cu colegii mei, dacă direcția pe care ne aflăm, experiențele pe care le trăim sunt de fapt începutul unei schimbări nedorite sau doar o replică negativă a ceea ce credeam cu toții că am reușit să lăsăm în urmă, odată pentru totdeauna. Un singur lucru însă, putem afirma cu certitudine: libertatea maghiarilor din Transilvania se află într-o situație mai bună decât cu 26 de ani în urmă, dar mai precară decât era în urmă cu un an. Realitatea ne arată că, în ceea ce privește sentimentul nostru de libertate, astăzi, avem mai degrabă motive de tristețe și îngrijorare, decât pentru a sărbători'', a spus președintele UDMR.

El a subliniat, potrivit Mediafax, că ''sentimentul de siguranță al comunității maghiare s-a zdruncinat'', având în vedere că au apărut ''noi tipuri de amenințări, s-au intensificat manifestările anti-maghiare, pe care le credeam demult încheiate, iar naționalismul distructiv, alimentat de ură, a revenit în actualitate''.

''Dispoziția noastră colectivă este afectată de incorectitudinile experimentate la diverse nivele: proiecte de lege, abuzuri instituționale, sau accentuarea sentimentului de ură și stigmatizare socială promovată de mass-media. Nu încetăm să ne exprimăm uimirea pentru tot ceea ce se întâmplă. Deși nu îl vedem, știm foarte bine cine este dușmanul. Nu îl vedem, deoarece, îmbracă mereu noi forme, are mereu o nouă față. Nu îi vedem adevăratul chip, simțim însă, că este extrem de hotărât, nu vrea să se oprească. Constatăm, în același timp, că folosește instrumente moderne, cu efect de bumerang: dacă îndrăznim să vorbim despre ceea ce simțim cu adevărat, atunci cuvintele, oricât ar fi de corecte și adevărate, se întorc împotriva noastră'', a mai susținut Kelemen Hunor.