ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că România „nu are o viziune, nu are un proiect viabil”, ultimul scop comun fiind aderarea la Uniunea Europeană. ”Elita politică românească nu poate să se pună de acord nici măcar asupra unei linii de autostradă”, a spus Kelemen Hunor, adăugând că politica românească este cunoscută „pentru lupta acerbă împotriva celuilalt”.

„Dar oare țara în care trăim, România, știe spre ce direcție să se îndrepte? Deoarece această țară nu are o viziune, nu are un proiect viabil. Aderarea la UE a fost ultimul scop comun. Și asta a fost acum zece ani. Spre ce ne îndreptăm? Ce vrem? Care sunt obiectivele noastre? Elita politică românească nu poate să se pună de acord nici măcar asupra unei linii de autostradă, dar nici asupra direcției în care ar trebui îndreptate educația și sănătatea. Politica românească este cunoscută, astăzi, pentru lupta acerbă împotriva celuilalt, deși ar trebui să se concentreze pe construcție și dezvoltare”, a spus Kelemen Hunor în mesajul transmis la Satu Mare, cu ocazia Zilei Maghiarilor de pretudindeni.

Potrivit acestuia, raportul Consiliului European care analizează aplicarea prevederilor acordului cadru pentru protecția minorităților a stabilit că România nu doar că nu este un stat model în garantarea drepturilor naționale și lingvistice ale minorităților, ci este mai degrabă un exemplu de regres în acest domeniu.

„Astăzi, ar fi și un act revoluționar și dacă instituțiile implicate nu ar prezenta într-o lumină ireală acest subiect, ci ar începe să aplice corecțiile necesare, așa cum propune și raportul nostru paralel. În schimb, ei continuă să deformeze realitatea, susținând că au creat un stat model, exemplar, în timp ce prefectul de Covasna pedepsește primarii care decorează localitățile în culorile steagului maghiar cu ocazia sărbătorii noastre naționale. Cer pe această cale Guvernului, premierului și ministrului de Interne să oprească acțiunile prefecților din Covasna și Harghita, pentru a pune capăt acestei anomalii iresponsabile și stresante”, a mai spus liderul maghiar.

Acesta a vorbit despre 15 martie ca fiind „o sărbătoare pentru fiecare om care este adeptul libertății, a maghiarilor și românilor deopotrivă”.

În plus, Kelemen Hunor a accentuat faptul că este nevoie de schimbări revoluționare și în Europa și a cerut reglementarea drepturilor minorităților la nivel european.