ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o ședință informală cu presa, că există un risc de activare a Articolului 7 și în cazul României din partea instituțiilor europene, din cauza legilor Justiției, adăugând că ministrul Justiției, Tudorel Toader, îl evită.

„Există un risc evident de activare a Articolului 7 și în cazul României, din cauza legilor justiției. Ministrul Justiției mă evită”, a susținut Klaus Iohannis. Șeful statului a adăugat că nu înțelege atitudinea acestuia față de aceste modificări, mai ales că este o persoană din sistem.

Șeful statului nu a dorit să spună ce va face în cazul legilor din justiție, care încă sunt pe traseul legislativ, și nu au ajuns la promulgare. Președintele consideră însă că cei care au în acest moment pârghiile de a face ceva se manifestă chiar vocal, și că, la rândul lui, o va face la momentul potrivit.

În ceea ce privește referendumul pe Legile justiției, anunțat încă de la începutul anului, președintele spune că nu este ultimul as pe care îl are în mânecă. „Aștept pentru când va fi...", a fost răspunsul la întrebarea legată de o posibilă inițiativă privind chemarea populației la consultare.

Iohannis a afirmat că „trebuie să fii căzut din lună” să consideri că nu vor exista efecte ale adoptării acestor legi, „în mod netrasparent” și să ai impresia că nu vor fi urmări.

„Nu vom fi mai respectați și nu se va considera că am consolidat statul de drept, astfel”, a spus șeful statului, arătând că și adoptarea, în primăvară a Ordonanței 13 a produs efecte grave în percepția externă.

„A rămas percepția că suntem o țară care încearcă să fenteze”, a mai spus președintele Iohannis.