ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a ținut vineri la Palatul Cotroceni ultima rundă de consultări cu partidele politice pe tema Justiției, a legilor Justiției și a referendumului inițiat de el pentru data de 26 mai, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.

PSD a ales să trimită o delegație formată din Eugen Nicolicea, membru de partid, și din doi foști deținuți politic la penitenciarul Aiud în timpul regimului comunist, Ioan Muntean și Marin Iancu, cei doi având nemulțumiri legate de actualul procuror general, Augustin Lazăr, care ocupă o funcție înaltă în justiția post-decembristă, deși sub regimul comunist, ca șef al Comisiei de Eliberări de la Penitenciarul Aiud, e acuzat că respingea cererile de eliberare ale deținuților politic, înăsprindu-le suferințele acestor nevinovați, pentru a-și dovedi fidelitatea față de regim.

Din același motiv de nemulțumire față de tergiversarea revocării din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr, colaborator dovedit al sistemului represiv comunist, reprezentanții ALDE au refuzat să participe la consultările cu președintele republicii, care ezită să îl revoce pe Lazăr.

În declarația făcută la finalul consultărilor de la Cotroceni, Iohannis acuză PSD de „asalt asupra Justiției”, de faptul că România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine, de „încercarea de a se folosi de cazul acestor doi foști deținuți politic pentru a-și legitima asaltul asupra Justiției” și a anunțat că va convoca un Referendum pe teme privitoare la Justiție în 26 mai, cerând răspunsul rapid și pozitiv al Parlamentului pentru consultarea publică.

„După părerea mea, justiția a ajuns în situația în care este acum din vina PSD-ului. PSD-ul dă un asalt asupra justiției constant, intens, de la începutul mandatului lor. (...) Românii sunt îngrijorați, se tem că PSD-ul va subjuga politic justiția românească. Cum sunt convins că PSD-ul este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult, PSD-ul este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai bine”, a declarat președintele României, citat de România Actualități.

Potrivit Mediafax, fostul deținut politic Ioan Muntean, care a făcut parte din delegația PSD la consultarea de la Palatul Cotroceni, a declarat, la ieșire, că i-a cerut lui Klaus Iohannis să-l revoce pe Augustin Lazăr, președintele răspunzându-i că „o să vadă”.

În afară de cei doi foști deținuți politic ai regimului comunist, Ioan Muntean și Marin Iancu, din delegația PSD a făcut parte și deputatul Eugen Nicolicea, care a declarat:

„Dânșii au fost deținuți politici și au fost în închisoarea de la Aiud. În plus, domnul Iancu e și revoluționar. A fost pe baricade la Universitate și o fiică a sa a fost împușcată mortal la Sala Dalles. (...) De asemenea, la întrebările despre referendum pe care nu le avem încă, dânșii au vrut să sugereze una sau două întrebări, și anume dacă la 30 de ani de la Revoluție persoanele care au sprijinit torționarii pot să ocupe acea funcție de procuror general”.

Potrivit Agerpres, senatorul PSD a prezentat în replică cele două propuneri de întrebări pentru referendumul convocat de Președinție: „Frați români, este moral, legal și constituțional ca la 30 de ani după Revoluția sângeroasă anticomunistă din decembrie 1989 să se tolereze în funcții înalte de conducere foști torționari? E normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist foștii torționari să fie promovați în funcții gigantice de conducere?”.

Klaus Iohannis a avut o atitudine respectuoasă la adresa celor doi foști deținuți politic din delegația PSD, dar a criticat partidul că s-a folosit de prezența acestora pentru „asaltul asupra  Justiției”, în fapt asupra procurorului general, acuzat că a slujit sistemul comunist în pedepsirea inumană a oponenților regimului.

„După partea oficială de consultare, mi-am făcut timp și am ascultat pe cei doi. Am auzit două povești de viață cutremurătoare și pot să reiterez ce am mai spus: torționarii comuniști trebuie să fie trași la răspundere și să suporte consecințele legii pentru faptele lor. Dar, trebuie să spun, în același timp, că încercarea PSD-ului de a se folosi de cazul acestor doi foști deținuți politici, pentru a-și legitima asaltul asupra justiției este o încercare de-a dreptul jalnică.

Nu-mi imaginez că cineva care a fost nedreptățit în perioada comunistă, cineva de care și-au bătut joc comuniștii, cineva care a trăit în perioada comunistă, își dorește altceva decât o justiției independentă și o justiție dreaptă.
Și pentru că românii trebuie să dea un răspuns asaltului pesedist asupra justiției, convoc acel referendum din 26 mai”, a mai declarat președintele României.

După consultarea cu reprezentanții PSD, acesta ar fi trebuit să îi primească pe trimișii ALDE, care au refuzat să participe, din motive similare celor expuse de colegii din coaliția de guvernământ.

„Chiar dacă nu am mari așteptări de la domnul Iohannis, asta nu înseamnă că noi nu trebuie să avem principii. Mi se pare complet deplasat să mergem să discutăm despre justiție, când unul dintre diriguitorii ei se dovedește un zelos fost procuror comunist care nu a ezitat să-și clădească cariera pe lacrimile și suferințele deținutilor politici. (...) Aș vrea să cred că cele câteva zeci de dosare pe care domnul Lazăr i le-a închis domnului Iohannis nu sunt motivul pentru care acesta din urmă nu ia decizia revocării procurorului general. Cum, la fel, aș vrea să cred că dl. Iohannis nu este șantajat de domnul Lazăr cu dosarul soției domnului președinte”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu acordat Mediafax.

Klaus Iohannis a criticat, la rândul său, reacția formațiunii ALDE:

„Ar fi trebuit, tot astăzi, să participe la consultări și ALDE, reprezentanții ALDE. Ei n-au venit. ALDE nu este interesat de un dialog cu președintele României, ALDE nu este preocupat nici de situația justiției din România”, a concluzionat președintele la finalul consultării de vineri de la Palatul Cotroceni.