ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a transmis marți Ministerului Justiției cererea de urmărire penală pe numele a patru foști miniștri: Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea "pentru a se proceda conform legii".

 "Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 31 mai a.c., Ministrului Justiției cererea de urmărire penală a domnului Tănăsescu Nicolae Mihai, fost Ministru al Finanțelor Publice în perioada 2000 - 2004; a domnului Popescu Ioan Dan, fost Ministru al Economiei și Comerțului în perioada 2003 - 2004; a domnului Vlădescu Teodor Gheorghe Sebastian, fost Ministru al Finanțelor Publice în perioada 2005 – 2007, respectiv în perioada 2009 – 2010 și a domnului Pogea Gheorghe, fost Ministru al Finanțelor Publice în perioada 2008 – 2009, pentru a se proceda conform legii", potrivit unui comunicat de presă emis de Administrația Prezidențială.

Președinția a înștiințat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referitor la formularea acestor cereri, potrivit sursei citate.

Cererile DIICOT de avizare a începerii urmăririi penale pentru patru foști miniștri au ajuns marți la Administrația Prezidențială.

 Procurorii DIICOT au cerut Președintelui României încuviințarea începerii urmăririi penale pentru foștii miniștri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea, fiind suspectați de constituire a unui grup infracțional organizat, în dosarul Rompetrol II.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanțelor Publice,Tănăsescu Claudiu Mihai și ministrul economiei și comerțului, Popescu Ioan Dan și-au exercitat cu rea credință atribuțiile de serviciu, în urma unei înțelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson și Nicolcioiu Alexandru, în sensul inițierii și promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice", anunță DIICOT într-un comunicat de presă.

Potrivit legii, foștii miniștri care nu au calitatea de parlamentari nu pot fi urmăriți penal, pentru fapte săvârșite în timpul mandatului lor, decât după încuviințarea cererii procurorilor de către șeful statului.