ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a decorat trei foști deținuți politici, Elena Ion-Arnăuțoiu, preacuviosul părinte Nicolae Tomaziu și Nicolae Ciurică "pentru demnitatea cu care au militat pentru democrație, plătind cu propria lor libertate, pentru curajul de a se fi împotrivit regimului totalitar comunist", după cum se spune într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Elena Ion-Arnăuțoiu este sora fraților Arnăuțoiu, lideri ai grupului de rezistență anticomunistă de la Nucșoara, Nicolae Tomaziu este ultimul supraviețuitor al lagărului de muncă de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, iar Nicolae Ciurică este ultimul partizan în viață din grupul de luptători anticomuniști din Munții Banatului.

Klaus Iohannis a modificat protocolul cu ocazia acestei decorări, venind el către cele trei persoane care au primit distincții pentru a le înmâna decorațiile. De obicei, persoanele care primesc distincții vin în întâmpinarea președintelui.

Președintele a reluat și tema înființării unui muzeu al comunismului, promițând că acest proiect va prinde contur cât de curând.

"Voi face tot ce îmi stă în putere ca memoria celor care au luptat împotriva regimului comunist să fie cultivată și onorată, atât de către membrii societății românești, cât și de o instituție serioasă, un muzeu al comunismului, un proiect care va prinde contur cât de curând", a spus șeful statului.