ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis a semnat vineri decretele privind promulgarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, șeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016.

Parlamentul a adoptat miercuri proiectele legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016.

 Premierul Dacian Cioloș a precizat că educația, sănătatea și investițiile reprezintă priorități de care a ținut cont la elaborarea proiectului, iar marile constrângeri au fost generate de faptul că Executivul a trebuit să includă în buget măsurile impuse de noul Cod Fiscal și majorările salariale de 10% pentru sectorul bugetar, adoptate de Legislativ înaintea învestirii Cabinetului său. În același timp, o noutate a bugetului de stat a fost eliminarea finanțării proiectelor bisericii.

"Acest guvern a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 și a inclus prevederi importante de relaxarea fiscală și creșterea salarială a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcției bugetare pentru anul 2016 și, așa cum am spus, Guvernul le-a asumat în cunoștință de cauză. Prevederile menționate mai sus nu sunt decloc de neglijat și asta e important să subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, ținân cont de faptul că veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", a declarat premierul Dacian Cioloș, în Parlament, adăugând că acestea "nu se pot compensa" cu creșterea economică, care este esitmată la 4% din PIB pentru 2016 și care acoperă circa 9 miliarde lei.