ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că a convocat partidele la consultări săptămâna viitoare, pentru a decide cum se va pune în practică rezultatul referendumului din 26 mai, informează Agerpres.

„Sunt foarte bucuros să anunț că 6,5 milioane de români au răspuns cu 'Da' la cele două întrebări. (...) Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum, pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluții. Am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident - ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică să fie pus în Constituție. Asta se face în Parlament, în primă fază”, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, partidele politice și grupurile parlamentare au fost convocate la consultări cu președintele săptămâna viitoare, marți (PNL, PSD, USR, UDMR) și miercuri (PMP, ALDE, grup parlamentar Pro Europa, grup parlamentar minorități naționale).

„Am decis și am trimis invitațiile pentru zilele de marți și miercuri, săptămâna viitoare, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții”, a transmis Klaus Iohannis.

Acesta speră ca Parlamentul să adopte rezultatele Referendumului consultativ pe teme de Justiție și să declanșeze procedura de revizuire a Constituției.

„Deja de la început marea majoritate a politicienilor au spus că sunt de acord cu aceste modificări, poporul a votat în proporție covârșitoare pentru aceste schimbări și, în fond, nu cred că există vreun fel de problemă în a transpune aceste modificări în Constituție”, a afirmat președintele republicii.

Totodată, acesta a opinat că nu ar fi de dorit o modificare mai largă a Constituției României, motivând că ultima dată din acest motiv s-au blocat discuțiile.

„Avem un referendum, avem opinia poporului, aceste modificări trebuie operate și cred că este posibil”, a concluzionat Klaus Iohannis. 

Ultimele consultări inițiate de președintele republicii au avut loc pe 11 și 12 aprilie, referitor la „situația din Justiție”. După ce a discutat cu delegațiile partidelor care au acceptat invitația, Klaus Iohannis a anunțat în consecință declanșarea referendumului consultativ pe teme de Justiție pe 26 mai, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.