ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a atacat joi măsurile fiscale anunțate de coaliția de guvernare, spunând că aceasta se comportă ca omul care câștigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult de la bănci.

„Acum câteva luni, când am investit acest guvern, am avut o solicitare simplă și clară. I-am rugat să termine cu țopăiala fiscal-bugetară. Nu s-a întâmplat chiar așa. (...) România traversează o perioadă de creștere economică. În sine e o veste bună, creșterea economică record în UE. Această creștere are vulnerabilități care trebuie cunoscute. Creșterea se bazează pe consum și astfel de creștere nu este văzută ca o creștere sustenabilă. Lipsește o parte esențială pentru a avea o creștere sănătoasă. Lipsește partea de investiții. Lipsa lor este un semnal îngrijorător și nu doar de lipsa investițiilor în economia privată, investițiile au scăzut semnificativ, cu 20%, vorbesc de semestrul I. Au scăzut investițiile publice, care au un rol important în echilibrarea României, minus peste 20%. Nici anul trecut nu au fost chiar grozave", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a mai spus, în legătură cu veniturile fiscale, că suntem într-o situație „ciudată".

„Fac declarațiile de azi fiindcă acest pachet nu este clamata revoluție fiscală și cred că se va transforma într-o bulversare fiscală".

"Economia crește și veniturile fiscale scad, în loc să avem mai mulți bani la buget, culmea, avem mai puțini bani la buget. În acest an colectarea a ajuns la un minim istoric de 25 ceva la sută din PIB, față de cât ne-am propus, 35%. Avem un adevărat paradox, avem o creștere record a PIB-ului și tot o creștere record a datoriei. Guvernul se comportă ca un om care câștigă tot mai mult, dar împrumută mai mult de la bănci și lasă datoria în baza copiilor și a nepoților. Este un comportament contraproductiv care nu trebuie să ne încurajeze să continuă", a mai spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat că a avut o discuție cu reprezentanții Executivului, legată de măsurile fiscale, și fiecare a rămas pe poziția sa, însă avertizează public „să își revină" și să nu bage țara într-o aventură economică.

Președintele Iohannis spune că a avut o discuție cu conducerea Guvernului, însă a refuzat să dea detalii despre aceasta. A precizat totuși că la finalul întâlnirii fiecare a rămas pe poziția sa.

„Avertizez decidenții politici să judece clar la rece ca să nu bage România într- aventură economică fiscal-bugetară cu final trist. (...) Comisia Europeană, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanță, a demarat procedura de deviație semnificativă, adică în privința comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, am pierdut ce se numește predictibilitate și sustenabilitate (...)Solicit coaliției aflate la guvernare PSD și ALDE să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la această politică fiscală care generează incertitudine și neîncredere, iar în legătură cu măsurile economice, recomand prudență la nivel politic și guvernamental fiindcă nu îmi doresc o politică de azi pe mâine", a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a făcut referire și la măsurile legate de transferul contribuțiile sociale de la angajator la angajat și reducerea impozitului pe venit, spunând că, la un calcul simplu, mult-anunțatele creșteri la salarii sunt de fapt o sumă de 3 lei pentru un angajat.

„O analiză mai aprofundată arată că aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve. Coaliția de guvernare spune că transferă contribuțiile, dar vine cu acea nouă taxă de solidaritate sau ceva similar de 2,25% care rămâne la angajator. Păi ori transferăm, ori nu transferăm. (...) Calculul este în regulă, bine că e și o creștere de 3 lei, dar există îngrijorări în mediul economic, la sindicate, la români, că în realitate vor fi sectoare întregi unde salariile vor scădea în urma acestor măsuri și putem să ne întrebăm cui folosește țopăiala fiscală. Românilor nu", a mai spus Iohannis.