ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Klaus Iohannis a declarat că a discutat cu președintele Petro Poroșenko despre legea învățământului din Ucraina, arătând că este posibilă o evoluție înspre soluționarea acestei chestiuni, transmite Agerpres. 

„Am avut o întâlnire bilaterală și evident că am pus imediat în centrul discuției tema învățământului în limba română pentru românii din Ucraina. Știți că a fost o discuție și este o întreagă discuție pornită de la noua lege a învățământului pe care a aprobat-o Parlamentul ucrainean. În această chestiune am spus președintelui Poroșenko că pentru noi tema este extrem de importantă și că trebuie să găsim o soluție. Mi-a promis că va ține cont de toate recomandările care vor veni de la Comisia de la Veneția pentru a modifica legislația în acel sens, iar o a doua solicitare foarte fermă pe care am avut-o a fost ca modificările care privesc învățământul în limba română în Ucraina să fie discutate înainte de a le pune în lege, atât în format bilateral, adică cu noi, reprezentanții statului român, cât și cu reprezentanții minorității române din Ucraina. Președintele Poroșenko a acceptat ambele solicitări și în acest sens cred că vom avea o evoluție înspre soluționare”, a spus șeful statului român, după întâlnirea bilaterală cu omologul său ucrainean, în marja Summitului Parteneriatului Estic.

El a arătat că vizita sa în Ucraina va fi discutată după rezolvarea problemei învățământului în limba română.

„Ca să nu rămână oarece neclarități în spațiu, eu am amânat vizita mea pentru a trage un semnal de alarmă foarte serios și foarte clar că este o chestiune gravă pentru noi, dar evident și eu și alții continuăm negocierile pentru a rezolva această problemă. Să nu-și imagineze cineva că noi acum facem pe supărații și nu mai vorbim. Nu, noi vorbim, avem proiecte comune, dar această temă este una atât de importantă pentru noi încât punem în stand-by alte acțiuni până o rezolvăm pe aceasta", a mentionat Iohannis.

Iohannis anunța, la finele lunii septembrie, că în urma adoptării noii Legi a educației din Ucraina, care restricționează predarea în limba minorităților naționale, și-a anulat vizita pe care o avea programată în țara vecină.

Nouă lege, promulgată între timp de președintele Ucrainei, prevede înlocuirea treptată a materiilor în limbile minorităților cu materii predate în limba ucraineană. Comunitatea românească formată din peste 600 de mii de persoane a criticat dur acest demers.