ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un consens neobișnuit de rapid pare să apară în jurul numelor preferate pentru funcțiile de top de la vârful Uniunii Europene, potrivit Politico, citat de stiripesurse.ro. Printre acestea nu apare și cel al președintelui Klaus Iohannis, despre care au existat speculații că ar putea ocupa una din cele patru așa-numite „top jobs”.

Politico scrie despre negocierile care au loc în aceste zile și menționează, citând surse politice europene, că s-ar putea ajunge la o înțelegere rapidă pentru cine va ocupa funcțiile de președinte al Comisiei Europene, al Consiliului European, al Parlamentului European și pentru Înaltul reprezentant pentru politică externă.

Potrivit Politico, sunt surse ce vorbesc despre o înțelegere rapidă pentru preluarea celor 4 funcții:

Ursula von der Leyen, un nou mandat ca Președinte al Comisie Europene;

Roberta Metsola, un nou mandat ca Președinte al Parlamentului European;

Președintele Portugaliei, Antonio Costa, pentru poziția de președinte al Consiliului European;

Premierul Estoniei Kaja Kallas, Înalt Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate al UE.

Printre numele vechiculate nu se regăsește și cel al lui Klaus Iohannis, care în acest moment are o candidatură asumată pentru șefia Alianței Nord Atlantice.

Politico precizează, însă, că nu este nimic încă bătut în cuie. Schița unui acord este așteptată de cina informală organizată pentru liderii blocului pe 17 iunie, au declarat opt oficiali și diplomați europeni pentru.

„Jocurile de putere care s-au declanșat la vârful partidelor europene par să nu-i fie favorabile lui Klaus Iohannis. Cel puțin așa susține influenta publicație Politico Europe. Însă mai mulți insideri europeni consideră că articolul din Politico se bazează pe evoluții mai vechi, iar după alegerile din 9 iunie multe negocieri au evoluat. Și că președintele României are o funcție garantată în viitoarea garnitură europeană de conducere. Întrebarea este „Care să fie aceea?”, spune jurnalistul Antena 3 CNN Radu Tudor.

Klaus Iohannis a declarat recent, întrebat despre speculațiile privind negocierea unei alte funcții la nivelul UE, că se concentrează „pe discuțiile pentru NATO”.