ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a declarat că Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, vizate de anchete DNA, ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retrase din funcție. 

„Vreau să cred că România este o țară care întărește statul de drept. Într-un stat de drept, persoanele urmărite penal, judecate penal, condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

El a afirmat că Rovana Plumb și Sevil Shhaideh trebuiau „să demisioneze sau să fie retrase".
„Da, doamnele ministru trebuiau, în varianta optimală, să demisionse. A doua variantă acceptabilă - trebuiau să fie retrase”, a spus Iohannis. „Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu e de bun augur”, a adăugat el.

Președintele a mai spus că are nemulțumiri față de propunerile de modificare a legilor Justiției. Două dintre ele sunt scoaterea președintelui din procesul de numire a procurorilor șefi și trecerea Inspecției Judiciare de la CSM la Ministerul Justiției.

Propunerea ca șeful statului să fie scos din procedura de numire a procurorilor șefi este „o greșeală fundamentală”, a spus Iohannis. El a arătat că numai prin prezența președintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă, recunoscută pe plan european și internațional.

„E nevoie de o implicare civică maximă, e nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și vor o justiție independentă să-și spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergențe majore, dar o societate sănătoasă e obligată să discute public aceste chestiuni pentru că ele ne afectează pe toți”, a adăugat președintele.