ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis i-a trimis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, în care cere abrogarea de urgență a OUG privind modificarea codurilor penale.

 Administrația prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu.

Șeful statului amintește că la data de 31 ianuarie 2017 Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 92/01.02.2017.

Președintele menționează că, potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituție, Guvernul poate adopta Ordonanțe de urgență ”numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată” și precizează că Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi înainte de începerea sesiunii ordinare a Parlamentului, ”ceea ce pune în discuție însăși necesitatea acestui demers”.

Klaus Iohannis mai arată, în scrisoare, că Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii conferă acestei autorități, în calitatea sa de garant al independenței justiției, competența de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorității judecătorești, iar, în cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonanței de urgență menționate, CSM a fost eliminat.

Președintele subliniază că „acest act normativ a fost adoptat și cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior în cadrul sistemului judiciar”.

„Luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanță de urgență le produce asupra funcționării statului de drept și, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupției și asigurării integrității funcției publice, vă solicit abrogarea Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată în finalul scrisorii președintelui Iohannis.