ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:30 Iohannis a declarat, în conferința de presă comună susținută alături de președintele Emmanuel Macron, că România dorește să colaboreze strâns cu Franța în ceea ce privește relansarea proiectului european, astfel încât România să fie un membru refondator al Uniunii Europene. 

„Trebuie să vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația mea lansată la Consiliul European din iunie, unde am confirmat împreună dorința de a duce relația bilaterală la o etapă superioară. România este prima țară din lume unde efectuați o vizită bilaterală, ceea ce ne onorează. Anul viitor marchează nu doar Centenarul Unirii, ci și 10 ani de la lansarea parteneriatului strategic. Am decis astăzi aprofundarea parteneriatului strategic, în special în domeniile politic, economic, cultural. Am exprimat interesul creșterii și diversificării investițiilor franceze în economia românească. În același timp am exprimat dorința de a colabora cu Franța în contextul marcării în 2018 a Centenarului Unirii, proiect la care Franța a contribuit decisiv. România rămâne un stat francofon, cu unul dintre cele mai mari numere de vorbitori de limbă franceză din regiune.

Mulți români lucrează în Franța și contribuie direct la prosperitatea societății franceze. Am decis să sprijinim o colaborare solidă între România și Franța în sensul chiar al redefinirii proiectului european, la care ținem foarte mult. L-am asigurat pe președintele Franței că poate găsi în noi un partener profund implicat. (...) România este astăzi un stat membru matur, care dorește să fie membru refondator al UE. Am subliniat importanța de a avansa în procesul european de integrare într-o formă incluzivă. Am arătat că Europa socială trebuie să fie una a coeziunii. România va acorda susținere consistentă proiectului Europei Apărării. I-am transmis domnului președinte și că obiectivul aderării la Spațiul Schengen rămâne unul important, România acționează deja ca un membru de facto al Spațiului Schengen. (...) Domnule președinte, această vizită este un excelent prilej pentru a lucra împreună și pentru a ne consolida lupta la proiectul european.”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a declarat nemulțumit de modul în care funcționează zona Schengen în interiorul Uniunii Europene, el apreciind că este nevoie de o atitudine solidară a statelor membre și de îmbunătățirea controlului la frontiere. 

„Îmi face foarte mare plăcere să fiu astăzi aici în această vizită bilaterală. (...) Sunt astăzi aici pentru că, într-adevăr, avem un parteneriat strâns, acum 10 ani țara dumneavoastră a aderat la UE și a făcut progrese considerabile, și pentru că ne aflăm într-un moment în care e important să pregătiți responsabilitățile iminente care vin din preluarea președinției Consiliului UE. O relație bilaterală se construiește și prin relații de afaceri pe care de asemenea sper să le dezvoltăm și mă voi întâlni mai târziu cu comunitatea franceză a oamenilor de afaceri în România, atât francezi, dar și tineri și antreprenori români care și ei doresc să se dezvolte în Franța. Am vorbit, de asemenea, de mai multe subiecte de interes comun, despre această Europă care se referă la faptul că trebuie să progresăm împreună în beneficiul Europei. Am vorbit și despre revizuirea directivei referitoare la prestarea muncii în Franța, pentru a clarifica tot cadrul acestui proces.

De asemenea, în cadrul acestei conferințe de presă aș dori să explic faptul că revizuirea directivei pentru detașarea lucrătorilor nu interzice transportatorilor deplasarea, ci dimpotrivă acum prezintă un cadru slab care permite angajarea lucrătorilor cu prețurile din țara de origine. Doresc să punem capăt acestui sistem care nu reprezintă spiritul Uniunii Europene.  Din acest punct de vedere, ne dorim ca toți cei care lucrează în Europa să facă asta într-un mod loial și competitiv.În luna iunie am realizat dezvoltatrea unui fond pentru Apărare, pentru cei care doresc să contribuie la acest proiect și mă bucur că discuțiile de astăzi au revelat că și dumneavoastră susțineți acest insturment, pentru parteneriate întărite în acest domeniu, pentru cooperări care se structurează deja de câțiva ani. Dincolo de aceasta, dorința noastră este ca Europa este să meargă înainte. Aveți tot dreptul să cereți intrarea în Spațiul Schengen, (...) dar trebuie să fiu onest: Europa Spațiului Schengen nu funcționează bine, iar obiectivul meu este ca în următoarele luni să venim cu niște reforme și să vă asociem la aceste discuții. Din acest punct de vedere vă arăt toată deschiderea pentru a recunoaște eforturile pe care le-ați făcut.”, a spus Macron. 

 
 Știre inițială
 
Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Cotroceni, pe omologul său francez, Emmanuel Macron, aflat în vizită oficială în România.

 
 
Președintele Franței, Emmanuel Macron, și soția sa, Brigitte Macron, au ajuns la Palatul Cotroceni cu o întârziere de 30 de minute, ceremonia primirii la Palatul Cotroceni fiind programată la ora 13:00.

Cei doi au fost întâmpinați pe platoul oficial de ceremonii de la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis și soția sa Carmen Iohannis.

Din delegația președintelui Iohannis fac parte consilieri prezidențiali Ion Oprișor, Bogdan Aurescu, Leonard Orban, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Sergiu Nistor, ambasadorul României în Franța Luca Niculescu, secretarul de stat în MAE George Ciamba și purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete și oficiale, iar apoi vor susține o conferință de presă comună.

Cei doi șefi de stat vor vizita și Muzeul Național al Satului, iar la finalul zilei președintele Klaus Iohannis va oferi o recepție în onoarea omologului său francez.

Vizita președintelui Franței a fost convenită cu prilejul întrevederii avute cu Klaus Iohannis în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie.

Președintele Franței se va întâlni și cu premierul Mihai Tudose, la Vila Lac 1, în cadrul unui dejun de lucru.