ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei care, deși dețin funcții în stat, „au probleme penale” nu au fost invitați nici la parada militară care va fi organizată de Ziua Națională a României la Arcul de Triumf, nici la recepția organizată de șeful statului la Palatul Cotroceni, a anunțat azi purtătorul de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi.

Ȋn cadrul manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, „primul moment va fi parada militară, care va începe la ora 11:00, la Arcul de Triumf. Vor fi defilări ale detașamentelor de militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, cât și militari din țări partenere aliate”, a declarat Dobrovolschi. „Al doilea moment important al manifestărilor dedicate Zilei Naționale îl reprezintă recepția de aici, de la Palatul Cotroceni. Această recepție va începe la ora 18:00 și va fi găzduită de Președintele României, domnul Klaus Iohannis. Pentru că au existat tot felul de cifre vehiculate în spațiul public, simt nevoia să fac această precizare: au fost invitate 600 de persoane la Parada militară și 500 de persoane la recepție.”

Unul dintre jurnaliști a întrebat dacă președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu Liviu Dragnea, Victor Ponta sau Gabriela Firea se află pe lista celor invitați la recepție și la Paradă.

„Este vorba despre niște criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitați și nu pot să vă ascund, și nici nu vreau să vă ascund faptul că în constituirea acestor criterii care au fost luate în calcul, bineînțeles că, în primul rând, este vorba despre criteriul ca acea persoană să dețină o funcție în stat, dar, de asemenea, să respecte și niște criterii de integritate, iar aici vorbim, desigur, despre inexistența unor probleme penale”, a răspuns Dobrovolschi.

Jurnalist: Deci clar, politicienii sau persoanele care au probleme penale nu vor fi prezente la eveniment?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Răspunsul meu este foarte clar, din acest punct de vedere, că există acest criteriu și suntem foarte transparenți în a-l comunica.”

Mai mult decât atât, Președinția nu permite persoanelor invitate atât la recepție, cât și la paradă să fie însoțite. „Sunt niște formulări ale structurii de organizare, care țin pur si simplu de modul în care a fost construită ideea organizării, la nivel instituțional, de data aceasta”, a precizat purtătorul de cuvânt al Președintelui României.

Constituția României prevede, la art.23, alin. (11), că până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, orice persoană este considerată nevinovată