ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre artiștii români „care sunt autentici ambasadori ai identității și diversității societății noastre”, în mesajul public lansat cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

În scurtul său mesaj, Președintele a evitat să menționeze numele lui Mihai Eminescu, deși Ziua Culturii Naționale a fost aleasă pentru a coincide și a-l omagia chiar pe marele poet și ziarist.

„De Ziua Culturii Naționale, îi omagiem pe toți artiștii români, care sunt autentici ambasadori ai identității și diversității societății noastre. Poeții și prozatorii noștri, pictorii și cineaștii „noului val”, compozitorii și interpreții, artiștii scenei dramatice și lirice românești își găsesc afirmarea, admirația și publicul fidel peste tot în lume și duc astfel mai departe misiunea pe care cultura a avut-o permanent de-a lungul timpului, aceea de a trasa României un parcurs european și modern”, a scris Iohannis pe contul de facebook.

Evitarea menționării lui Eminescu și sublinierea „diversității societății” românești par să fie pe calapodul discursului progresist pe care președintele l-a adoptat în ultimii ani.

De asemenea, naște controverse și ideea că misiunea culturii române ar fi „aceea de a trasa României un parcurs european și modern”.