ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23.02/ 15:50 Președintele Klaus Iohannis a făcut vineri o declarație de presă înainte de reuniunea informală a Consiliului European, la Bruxelles, în care a susținut că ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a prezentat motive temeinice pentru revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.   

"Aceasta este o procedură care va mai dura. M-am exprimat aseară instituțional, cum au constatat mai mulți analiști, dar asta este părerea mea. Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru. Însă prestația pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai adăugat că nu vede motive temeinice pentru revocare.

„Nu știu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu. Ce ne-a prezentat domnul ministru a fost total lipsit de claritate și la o primă citire pe diagonală a fost lipsit și de temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea. Spun acest lucru fiindcă legea prevede destul de detaliat ce anume se urmărește când se întocmește un astfel de raport. Mai mult astăzi nu o să vă spun și nici nu aș avea ce să vă spun", a mai spus Iohannis.

De asemenea Klaus Iohannis a precizat că "mult promisul raport" nu a apărut pe site-ul Ministerului Justiției și nici nu a ajuns la Administrația Prezidențială.

„Când vom avea acest raport, probabil vom încerca să-l deslușim și atunci se va putea discuta mai mult", a arătat el.

Președintele Iohannis a fost întrebat și dacă poate opri revocarea procurorului-șef al DNA.

„Am auzit aseară, printre multe lucruri care nu m-au convins, și un lucru care pare interesant exact în această conjunctură. Dacă legea prevede o posibilitate sau tradusă o oportunitate, atunci ea nu poate să fie cenzurată. Deci, dacă legea spune că președintele revocă, atunci este chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu revocă și doar președintele poate să hotărască acest lucru", a afirmat Președintele României.

El a completat că la nivelul Administrației Prezidențiale există departamente de specialitate care vor analiza raportul prezentat de ministrul Justiției.

„Atâta vreme cât nici nu am văzut vreun raport, chit că a fost promis, mi-e greu să fac o evaluare. Va dura un pic", a menționat Iohannis.

În încheiere, Iohannis a spus că partenerii externi vor fi nedumeriți în privința demersului ministrului Justiției, Tudor Toader, de a cere revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Este clar că unii vor fi nedumeriți. Alții, probabil, își vor pune și alte întrebări și, cu siguranță, acest demers nu va duce spre îmbunătățirea imaginii României”, a declarat Klaus Iohannis.
 
Știre inițială
 

„Referitor la Raportul privind activitatea managerială a Direcției Naționale Anticorupție, prezentat joi, 22 februarie, de către ministrul Justiției, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a Ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate. În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept", se arată într-un comunicat de presă al Cotroceniului.
 
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducere DNA, invocând mai multe probleme în funcționarea DNA și o acuză pe șefa Anticorupției că și-a depășit atribuțiile.