ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis urmează să se întâlnească săptămâna aceasta cu Sevil Shhaideh, persoana propusă de către PSD pentru postul de premier, iar în funcție de răspunsul președintelui, PSD va anunța sau nu membrii viitorului cabinet. Amânarea deciziei lui Iohannis a survenit în contextul în care au apărut speculații privind legăturile soțului lui Shhaideh cu guvernul sirian.

 Liviu Dragnea a renunțat la intenția de a preluat șefia Guvernului, ca urmare a Legii 90/2001 care interzice condamnaților penali să facă parte din Executiv, însă desemnarea de către PSD a lui Sevil Shhaideh drept propunerea pentru postul de prim-ministru a creat noi dificultăți pentru social-democrați.

Deși Shhaideh este susținută de către PSD și ALDE care, împreună, au un număr suficient de parlamentari pentru a instala un guvern, președintele a anunțat, la finalul consultărilor de săptămâna trecută, că va lua o decizie după Crăciun. "În zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun", a spus Iohannis.

 Potrivit unor surse politice, Iohannis a sunat-o pe Sevil Shhaideh și au stabilit să se întâlnească după Crăciun. Este probabil ca discuția să vizeze și informațiile legate de Akram Shhaideh, soțul candidatei PSD, un cetățean sirian despre care presa a relatat că este un susținător al regimului președintelui Bashar al-Assad. De altfel, fostul președinte Traian Băsescu i-a menționat lui Klaus Iohannis faptul că Akram Shhaideh a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria. ”Asta e maxim ce pot să comentez (...) Am spus maxim ce pot să spun public”, a spus Băsescu, după consultările de joi.

Liviu Dragnea s-a arătat nemulțumit de amânarea anunțului lui Iohannis deoarece spera ca noul Executiv să primească votul de învestitură al Parlamentului înainte de Anul Nou. „Eu nu îmi aduc aminte să fi fost vreo desemnare de prim-ministru fără ca înainte președintele de la vremea respectivă să aibă o discuție serioasă cu cel pe care vrea să îl desemneze. Eu aici nu am probleme cu președintele, am probleme doar pentru faptul că se întârzie desemnarea. Și sunt zile pe  care le puteam folosi”, a spus, joi, președintele PSD.

Un alt inconvenient pentru Dragnea este că a trebuit să oprească, potrivit unor surse din PSD, discuțiile legate de viitorii miniștri. Deocamdată, PSD și ALDE au convenit ca în structura viitorului cabinet să se regăsească două posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare formațiune. Numărul ministerelor va fi mărit, iar ALDE urmează să primească trei portofolii și un post de ministru delegat. Dragnea mai vrea ca miniștrii susținuți de PSD să nu mai fi făcut parte din guvernele anterioare.

Confruntat cu posibilitatea ca Shhaideh să nu fie acceptată de președinte, Dragnea a dat asigurări că originea soțului lui Shhaideh nu poate fi invocat ca un argument serios pentru respingere. "Soțul doamnei Shhaideh este un cetățean român. Eu sunt absolut convins că instituțiile statului român - așa cum ne verifică pe toți de când ne-am născut și până în zilele noastre - nu acordau cetățenie română unui om dacă era o problemă. Eu îl cunosc bine pe soțul doamnei Shhaideh, este un om foarte serios foarte bine pregătit, liniștit”, a spus Dragnea. Totodată, acesta a cerut serviciilor secrete să spună dacă este sau nu o problemă de securitate persoana lui Akram Shhaideh.