ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis nu crede că era un moment oportun pentru Comisia Europeană să critice și să pună sub semnul întrebării statul de drept în Polonia, țară care luna viitoare va găzdui un summit NATO de la care se așteaptă decizii importante.

„Nu pot să nu remarc recenta adoptare de către Comisia Europeană, pe 1 iunie, a Opiniei privind statul de drept în Polonia. Dincolo de semnele de întrebare asupra oportunității momentului ales de către Comisie, am deplină încredere în capacitatea democrației poloneze de a găsi cele mai bune soluții în conformitate cu cerințele statului de drept, având în vedere tradiția Poloniei de implicare activă în consolidarea, în perioada post-comunistă, a unei reale democrații”, a declarat președintele Klaus Iohannis într-un discurs rostit la o conferință pe tema securității în estul Europei, conform Digi 24.

„Sper că instituțiile europene vor sprijini constructiv aceste eforturi ale Poloniei, pentru că actualul context dificil, mai ales în Vecinătatea Estică, dar și în interiorul Uniunii Europene, reclamă concentrarea tuturor demersurilor în direcția asigurării stabilității și securității noastre, în sensul cel mai larg. Contăm, în acest sens, în acest demers, pe contribuția Poloniei, partener strategic al României”, a punctat președintele României.

„România este situată în proximitatea zonelor care generează două dintre cele mai importante provocări de securitate la nivel european”, a mai arătat șeful statului, menționând în cotext Federația Rusă și Orientul Mijlociu.

Klaus Iohnannis a acuzat Federația Rusă că a pus la îndoială principiile și mecanismele de asigurare a stabilității la nivel european, „fie în formule de tip hard security, prin folosirea forței armate cu încălcarea dreptului internațional, fie prin formule ale războiului hibrid, inclusiv prin amenințări directe sau propagandă media”.

Președintele a cerut din nou o întărire a Flancului Estic al Alianței cu „o prezență avansată robustă, credibilă, de descurajare, în mod echilibrat, pe tot acest Flanc”, dar a subliniat că nu trebuie să existe o competiție în acest sens între țările membre NATO.

Șeful statului a cerut o regândire a contribuției la ansamblul apărării colective în cadrul NATO și la consolidarea spațiului de securitate, libertate și justiție la nivelul Uniunii Europene.