ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce i-a fost retrasă decorația Ordinul Steaua României, Laszlo Tokes îi dă în judecată pe președintele Klaus Iohannis și pe premierul Dacian Cioloș.

Avocatul eurodeputatului susține că a fost încălcată Constituția, iar decizia Consiliului de Onoare din noiembrie 2013 este nulă, întrucât nu i-a dat dreptul la apărare lui Tokes, anunță Știrileprotv.ro.

"Cel care primește și care acceptă această distincție trebuie să recunoască evident România și Constituția trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituției", spunea Klaus Iohannis în urmă cu o lună, atunci când a fost luată decizia de retragere a decorației lui Laszlo Tokes.

Măsura a fost luată după ce declarația lui Lazlo Tokes, făcută în iulie 2013 la Balvanyos, că Guvernul Ungar ar trebui să ofere un protectorat Transilvaniei, a fost reclamată ca o atitudine revizionistă, care instiga la ură interetnică.

"Acea declarație a fost interpretată greșit, că era vorba de altceva, că era un termen care presupune desigur respectarea granițelor", a precizat Kincses Elod.

Consiliul de Onoare al Ordinului Național Steaua României a cerut retragerea medaliei, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o sentință prin care a validat propunerea. Klaus Iohannis a fost cel care a pus în practică măsura. Acum, Lazslo Tokes îi dă în judecată pe cei doi demnitari: președintele și premierul.

"Că e ilegal, pentru că se retrage doar dacă e vorba de fapte. Aici vorbim de o declarație, iar când s-a luat decizia, în comisie au fost și Firea și Andronescu cele care au făcut și denunțul", a mai spus Kincses Elod.

Plângerea a fost trimisă Curții de Apel București care va decide dacă o respinge sau nu, după ce Președinția și Guvernul vor trimite o notă de întâmpinare.