ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Iohannis, și liderii grupurilor politice PNL, USR, PRO România și PMP au semnat, joi, la Palatul Cotroceni, așa-numitul „Acord Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României”, prin intermediul căruia intenționează să transpună în legislație rezultatele Referendumului național consultativ pe teme de Justiție, desfășurat concomitent cu alegerile europarlamentare din 26 mai.

„A doua zi după vot spațiul politic românesc s-a schimbat. (...) Dar acest referendum trebuie implementat. (...)

Și atunci, după consultările cu partidele parlamentare, am formulat concluziile într-un document pe care l-am propus spre semnare partidelor parlamentare, un acord național pentru consolidarea parcursului european.

Și iată că astăzi ne aflăm aici. Au răspuns direct, clar, deschis «DA, semnăm» Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Partidul PRO România și Partidul Mișcarea Populară. Președinții acestor partide sunt prezenți astăzi pentru a semna acest acord, acest pact. (...) PSD urmărește în continuare aceleași obiective și răspunsul lor, pe care mi l-au dat, prin media, a fost practic un refuz. (...)

Aceste alegeri au reprezentat o victorie a românilor împotriva incompetenței pesediste, împotriva infatuării pesediste, împotriva atacului la justiție, împotriva atacului la economia națională, dar este doar primul pas dintr-o serie mai lungă. (...)

Trebuie schimbate procedurile, trebuie îmbunătățită legislația și trebuie abandonat acest discurs împotriva diasporei. Trebuie să revenim la o normalitate românească, o normalitate europeană, democratică, care se bazează pe respectarea valorilor europene, pe respectarea statului de drept. Toate aceste lucruri trebuie realizate cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Pentru a face aceste modificări este clar nevoie de un altfel de Parlament și dacă acum doi ani și jumătate lucrurile au ajuns acolo unde au ajuns fiindcă nu s-a prea văzut o alternativă, iată acum paradigma se schimbă, se construiește o alternativă, lucrăm la ea. Mulți dintre cei care lucrează împreună cu mine la o alternativă serioasă, pro-europeană, sunt în această sală, românii pot avea încredere și pentru asta trebuie să meargă la vot, iar politicienii să dovedească că au căpătat mai multă înțelepciune decât am avut cu toții înainte de aceste alegeri.

Sunt foarte bucuros că astăzi semnăm noi cinci acest Acord Național. Și ca să fiu bine înțeles, această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe alții. Dumneavoastră, președinții de partide, v-ați declarat de acord să semnați astăzi cu mine acest Acord. Lista semnatarilor însă rămâne deschisă. Este posibil ca pe parcurs și alții să revină la gânduri mai bune și vreau să păstrăm poarta deschisă tuturor politicienilor care vor să construiască o Românie mai bună. Eu vă mulțumesc și o să vă invit pe rând să semnăm acest Acord Național”, a declarat președintele Klaus Iohannis la ceremonia desfășurată joi la Palatul Cotroceni, potrivit Administrației Prezidențiale

„Mă bucur să am ocazia să-mi pun semnătura pe un document extrem de important, care poate să pună bazele realizării unei democrații autentice în România, care să se bazeze pe valorile, principiile și normele europene, pe respectarea cu sfințenie a drepturilor și libertăților individuale ale cetățenilor, statului de drept, a independenței justiției, a liberului acces al cetățeanului la justiție, care să se bazeze pe o competiție onestă între cetățenii României și care să permită fiecărui cetățean român să își găsească dreptatea în societatea democratică românească (...) Semnătura pe care mi-am pus-o pe acest document reprezintă un angajament din partea întregului Partid Național Liberal de a fi alături de președintele României, pentru a transpune în fapt obiectivele din acest pact și voința exprimată de cetățenii români pe data de 26 mai, atât în cadrul referendumului cât și în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.

„USR a semnat acest Acord Național pentru că el conține ceea ce de trei ani în Parlamentul României și în toate județele României și în diaspora USR a susținut - că România trebuie să fie un stat de drept, în care justiția să funcționeze independent și să fie o putere respectată. Acest acord național este prima piesă dintr-o construcție care trebuie să conțină și "Fără penali în funcții publice" - este cel mai simplu instrument pe care noi ca societate, și un milion de români a confirmat lucrul acesta, putem să-l introducem în Constituție pentru ca politica românească de acum în viitor să devină ceva mai bună și stă în puterea noastră. Acest Acord Național este de asemenea un prim pas dintr-o construcție unde alături de "Fără penali" trebuie să transformăm CCR într-un arbitru adevărat și neutru al funcționări statului, iar justiția și legile justiției să fie corectate. (...) Sunt convins că România va putea să se repare și să se reașeze pe traiectoria europeană”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

„Am semnat astăzi acest pact alături de colegii mei din PRO România pentru un motiv foarte simplu: că principiile din acest pact sunt corecte și sunt spre binele nostru ca societate. (...) Astăzi am învățat din propria experiență că politicienii se ceartă pentru orice și nu pot să colaboreze pentru nimic, dar oamenii politici trebuie să-și dea mâna când este vorba de interesele într-adevăr naționale”, a declarat președintele PRO România, Victor Ponta.

„În numele colegilor din PMP, ne-am așezat și noi semnătura pe acest acord politic pe care l-ați inițiat, domnule președinte, din următoarele motive: atașamentul nostru față de valori precum democrația, libertatea, pacea, statul de drept care stau drept temelie pentru UE, sunt valori de nenegociat, de aceea ne-am exprimat solidaritatea și am pus semnătura din convingere. Sper că toți politicienii vor înțelege în mod corect mesajul pe care l-au transmis românii pe 26 mai. Națiunea noastră este o națiune profund atașată de valorile europene, ne dorim să fim parte la deciziile mari din UE și vom răspunde cu aceeași deschidere atunci când în următoarele luni sau ani ne veți invita pentru un acord legat de educație, sănătate, diaspora pentru că avem nevoie noi, clasa politică, de consens pe teme mari, prioritare, chiar și pentru un acord pe Republica Moldova”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac.

La finalul ceremoniei, Klaus Iohannis a semnat și el acordul, i-a felicitat pe ceilalți semnatari și i-a invitat la o fotografie de grup.

Este posibil ca UDMR să semneze acest acord la o dată ulterioară, dat fiind că președintele formațiunii nu putea participa la ceremonia de joi, a precizat Ludovic Orban (PNL) miercuri seară la postul B1 TV, citat de Mediafax

Premierul Viorica Dăncilă, președinte interimar al social-democraților, a declarat joi, după CEx al PSD, că partidul său nu participă la semnarea acordului inițiat de președintele republicii, Klaus Iohannis. 

„Nu, nu am fost invitată. Probabil s-a luat în calcul și declarația pe care am făcut-o în legătură cu acest pact. Noi am spus că vrem să depunem amendamente și atâta timp cât amendamentele mele nu se regăsesc în acest pact, nu avem de ce să semnăm acest pact”, a declarat Viorica Dăncilă, potrivit Mediafax.

Aceasta propusese un set de principii și valori obligatorii pentru România, printre care înlăturarea dublului standard, o Uniune Europeană în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii, condamnarea ingerințelor de orice fel în actul de justiție - inclusiv a protocoalelor secrete - și înlăturarea discriminării de salarizare pe teritoriul Uniunii. 
 
Și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat împotriva acordului politic inițiat de Klaus Iohannis.
 
„Deși Curtea Constituțională a decis astăzi amânarea dezbaterilor cu privire la verificarea respectării procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului, dl Iohannis dă dovadă de dispreț față de rolul instituțiilor din statul român și anunță că la Cotroceni, mâine, își aduce apropiații să semneze așa zisul Acord Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României.

Nu este decât o nouă dovadă de disperare din partea președintelui și de lipsă de respect față de rolul instituțiilor din statul român. Curtea Constituțională anunță, tot azi, că un motiv al amânării deciziei este și existența unei contestări a decretului președintelui de convocare a referendumului și, ca atare, a referendumului în sine. Și atunci, care este graba dlui Iohannis în a forța semnarea acestui Acord? Dacă judecătorii CCR vor decide că, poate, întrebările la acest referendum nu au fost constituționale, atunci ce valoare va avea acest Acord impus de dl Iohannis? Sau, dl Iohannis consideră că prin semnarea acestui Acord de către câteva partide va putea pune presiune pe judecătorii Curții Constituționale, astfel încât să ia o decizie favorabilă domniei sale?

Am spus de la început că dl Iohannis, prin includerea în acest Acord a altor teme decât a celor pe care s-au pronunțat românii la referendum, nu a făcut altceva decât să deturneze scopul acestui referendum. O deturnare a scopului referendumului în interesul strict electoral al dlui Iohannis. Și acum avem o nouă confirmare a acestui țel electoral: dl Iohannis își adună la masa de la Cotroceni noua sa "familie”, pe cei pe care își dorește să îi folosească în lupta pentru răsturnarea Guvernului legitim PSD-ALDE. Căci, din nou, nu poate fi întâmplător momentul în care forțează semnarea acestui document de către doar o parte dintre partidele politice, exact înainte de votul pe moțiunea de cenzură.

După ce președintele a anunțat intenția acestui Pact, ALDE a spus că un asemenea document trebuie să fie rezultatul consultărilor între partidele parlamentare. Trebuie să fie un document care să însumeze propuneri de la toate formațiunile politice, nu doar o hârtie impusă de un președinte aflat în campanie electorală. În profund dispreț, deși tema statului de drept este una omniprezentă altfel în discursul său, dl Iohannis a ignorat propunerile pe care le-am făcut alături de colegii din ALDE”, a scris Călin Popescu Tăriceanu miercuri pe pagina lui de socializare.