ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Târgu Mureș a avut loc premiera spectacolului „Mihai Viteazul”, al dramaturgului de origine maghiară Szekely Csaba, iar afișul spectacolului prezintă România sub forma unei bucăți de carne pe grătar.

Spectacolul își propune să „rescrie istoria omului, nu a eroului Mihai Viteazul, și propune alături de regizorul Ándi Gherghe un spectacol-demitizare despre motivațiile și căutările sale, despre cine a fost și de unde a pornit, într-o tentativă de umanizare și înlăturare a emfazei patriotice, omniprezentă în manualele școlare”, scrie Decât o Revistă.

Piesa prezintă personajele istoriei într-o formă caricaturală, folosind, nu de puține ori, un limbaj obscen. Într-o scenă, „Mihai Viteazul” are un dialog imaginar cu bunica lui, care este „o ghicitoare” și în care se exprimă astfel: „Ce tărâțele mele pișate mă tot luați cu Voievodu’ Valahiei aici, buni?”. Iată cum arată un dialog între „Mihai Viteazul” și „Doamna Stanca”, ambii interpretați de actori români:
 

Autorul nu uită nici de Transilvania și sugerează că se vorbea numai maghiară pe vremea lui Mihai Viteazul: scenele din Ardeal se joacă în maghiară, supratitrate în română, iar scenele din Praga, de la curtea împăratului german, se joacă în germană, supratitrate în română și maghiară.

În aceste condiții, nu este de mirare că scenariul acestui spectacol a fost premiat în Ungaria în 2013, iar în 2015 a primit premiul de piesa anului în țara vecină.

Din fericire, marile instituții de cultură ale Târgu Mureșului nu au dorit să se asocieze cu piesa, așa că spectacolul s-a jucat inițial într-o sală foarte mică din Sinagoga Ortodoxă din oraș. Deocamdată, nici la Cluj sau Arad, spectacolul nu a fost bine primit.

Portalul finanțat de BRD Societe Generale, Scena 9, recomandă acest spectacol cititorilor săi. Scena 9 s-a poziționat de mai mult timp împotriva valorilor naționale și a celor creștine, mai multe asociații protestând față de politica BRD în acest sens.

Regizorul spectacolului a anunțat că „pregătește un meta-spectacol despre Centenar, care va fi jucat chiar de 1 decembrie la Sfântu Gheorghe”.
 
Deputatul PMP Marius Pașcan a cerut retragerea afișului piesei „Mihai Viteazul”, considerând-ul o „bătaie de joc”.

„Încă o bătaie de joc la adresa României, în acest an al Centenarului Marii Uniri! Teatrul Național din Târgu-Mureș anunță punerea în scenă a piesei dramaturgice ,,Mihai Viteazul", de Szekely Csaba. Pe afișul de promovare a spectacolului, afișat pe panotajul oficial de la intrarea în Palatul Culturii, putem ,,admira" o Românie conturată ca o bucată de carne însângerată, o fleică numai bună de pus, probabil, pe grătarul încins al iredentismului”, afirmă deputatul PMP.

Marius Pașcan, deputat de Mureș, mai spune că „exprimările și expresiile artistice sunt libere, însă trebuie întemeiate pe ponderație și bun simț, pentru că propria libertate de exprimare ține până la granița exprimării celuilalt iar limita trebuie să fie întotdeauna bazată pe respectul reciproc”.

„Mă întreb, oare de ce cofinanțează Primăria municipiului Târgu-Mureș o asemenea batjocură, apărând cinic pe acest afiș calomnios la adresa României?! Solicit de urgență retragerea respectivului afiș insultător!”, a adăugat deputatul.