ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eurodeputatul Tokes Laszlo a declarat că relațiile româno-maghiare au nevoie de un dialog reprezentativ la scară națională, pentru a clarifica și rezolva toate problemele printr-o voință comună.

„În spiritul Timișoarei, țin să vă spun că este jalnică această evoluție în privința relațiilor româno-maghiare. Nu așa am pornit cu 27 de ani înainte. Cu deteriorarea acestor relații este responsabil în primul rând politicul românesc, dar atât timp cât UDMR-ul face parte din clasa politică românească și de multe ori se poartă ca un partid românesc în limba de predare maghiară, și UDMR-ul este responsabil pentru deteriorarea acestor relații. UDMR-ul vrea să facă politică pe placul politicienilor românești, postcomuniști și naționaliști românești, dar aceasta este cu neputință. Trebuie să jucăm cu cărți deschise, să ne exprimăm poziția noastră fără ascunzișuri și să ajungem la un dialog reprezentativ pe scară națională în cadrul căruia am putea clarifica toate problemele privind relațiile româno-maghiare și să găsim cu voință comună o soluție la relațiile româno-maghiare. Istoria, din păcate, poate fi folosită la deteriorarea acestor relații și se și folosește'', a declarat Tokes. Potrivit acestuia, stabilirea Zilei Naționale a României pe data de 1 Decembrie reprezintă o jignire la adresa comunității maghiarilor.



„Este jignitor că România și-a pus Ziua Națională la data de 1 Decembrie, care este o dată jalnică pentru maghiarii din România. Aceasta ar însemna că noi suntem cetățeni de gradul doi ai României. Este de la sine înțeles că ar fi trebuit să se găsească o dată care poate fi sărbătorită laolaltă de maghiari și români. (...) Altă dată? E o întrebare bună. Ar putea fi o dată a Revoluției. Nu-i datoria mea să le dau sfaturi fraților români. Dar oricum, și dacă nu este jignitor, nu pot împărtăși această sărbătoare. Este o problemă de conștiință pentru toți ungurii. Este jalnică pentru că am piedut Transilvania și am devenit minoritari și asupriți. De ce nu spune Marko Bela sau Kelemen Hunor că în ultimii 25 de ani au dispărut 500.000 de maghiari din Transilvania? Se laudă doar cu succesele lor'', a declarat Tokes.

Relațiile diplomatice dintre România și Ungaria nu sunt dintre cele mai bune, s-au înrăutățit după 2012, a declarat vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen. Declarația a fost făcută după ce ministrul de externe Peter Szjjarto a insistat că decizia sa controversată de a interzice diplomaților din misiunile Ungariei în lume să participe la festivitățile organizate de Ziua Naționlă a României a fost îndreptățită pentru că maghiarii ''nu au ce sărbători la 1 Decembrie''. Întrebat dacă pentru deteriorarea relațiilor dintre România și Ungaria poate fi considerată responsabilă și Budapesta, Semjén a răspuns că poate spune, cu conștiința curată, că nu.