ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lector univ. dr. al Universității Hyperion, specializarea Științe Politice, profesorul Florin Grecu face o radiografie a recent încheiatelor alegeri parlamentare, explicând de ce niciun partid politic nu a realizat vreo alianță politică preelectorală cu un alt partid politic.

Partidele politice care au participat la alegerile parlamentare și au trecut de pragul electoral de 5% au fost legitimate la urne prin votul democratic al cetățenilor de pe 11 decembrie 2016 și vor reîncepe să guverneze.
 
 Astfel, trecerea de la guvernarea apolitică la cea politică s-a produs în urma scrutinului de listă organizat pentru alegerea reprezentanților cetățenilor în Parlamentul României.
 
 În democrație, partidele politice se confruntă la urne pentru preluarea puterii politice, iar scrutinul electoral de listă ordonată de partid din 11 decembrie a pus în lumină confruntarea democratică dintre formațiunile politice, precum și voința cetățenilor care au venit la urne și au votat listele de partid, separat pentru Cameră și Senat. Rezultatele electorale democratice de la urne au fost previzibile, deși prezența la vot a fost scăzută.
 
 Prin vot, cetățenii și-au exprimat opțiunea politică pentru o formațiune politică sau alta și și-au cedat puterea în ziua votului parlamentărilor pe care i-au ales democratic, conferind legitimitate partidelor politice care au trecut pragul electoral. Legitimitatea scrutinului și desemnarea reprezentanților, aleși prin votul democratic de pe 11 decembrie 2016, obligă partidele politice să negocieze și să formeze majoritatea parlamentară care va susține viitorul Guvern politic.
 
Campania electorală pentru alegerile parlamentare a fost absentă, anostă și austeră, din cauza constrângerilor legii electorale cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, dar și pentru că este decontată de la bugetul de stat, însă doar pentru partidele politice care au trecut pragul electoral.
 

Prin redistribuirea voturilor partidelor politice care nu au trecut de pragul electoral, precum și a celor neutilizate, urmate de transformarea lor în mandate parlamentare la nivel național de către Biroul Electoral Central, partidele politice vor ocupa toate fotoliile parlamentare și vor reprezenta proporțional toți cetățenii în Parlamentul României, adică și pe cei care au votat și pe cei care nu și-au exprimat opțiunea politică.

 Puteți citi continuarea pe Ziare.com