ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele PSD, Liviu Dragnea, nu exclude posibilitatea de a deveni premier, după victoria obținută de social democrați la alegerile de duminică. Există însă o piedică: Legea 90/2001 spune că din Guvern nu poate face parte o persoană care are o condamnare penală, în urma unei sentințe definitive.

Conform legii privind funcționarea Guvernului României, din executiv pot face parte doar persoanele care îndeplinesc următoarele condiții: au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în incompatibilitate.

Or, Liviu Dragnea are o condamnare penală definitivă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul referendumului din 2012. Președintele PSD a fost acuzat că, înainte și în timpul derulării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României, ar fi pus la punct un sistem menit să deturneze rezultatul votului, pentru a se întruni cvorumul necesar demiterii.

Judecătorii nu i-au interzis însă lui Liviu Dragnea dreptul de alege și de a fi ales, astfel că acesta a obținut un nou mandat de deputat la alegerile de duminică.

PSD are peste 45% din voturi, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, iar după redistribuirea mandatelor, va fi aproape de majoritatea simplă. Alături de aliații din ALDE, cu care pot forma majoritatea, social-democrații pot face președintelui o propunere de premier.

Deja, fostul șef al PSD Victor Ponta și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, au spus răspicat că președintele partidului este cel care trebuie să ocupe funcția de premier.

Liviu Dragnea nu a dat răspunsuri clare la întrebările jurnaliștilor pe această temă. „Nu am zis încă NU la varianta Dragnea”, a spus el.