ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat miercuri, 24 octombrie a.c., cu votul PSD, ALDE și al grupului minorităților, proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, dar forma finală a legii este cu dedicație pentru UDMR.

Potrivit proiectului de lege, asociațiile și fundațiile vor avea obligația să raporteze instituțiilor statului toti beneficiarii finali, iar în caz contrar pot fii sancționați drastic, informează Hotnews. Alături de fundații și ONG-uri erau incluse și „asociațiile, federațiile, precum și orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial”, sintagmă în care se încadra și UDMR, anunță jurnalistul Dan Tănasă.

Luni, 22 octombrie a.c., la intervenția PSD, dezbaterile din plen pe tema proiectului de lege au fost suspendate și acesta a fost retrimis la Comisia Juridică. Deputații juriști au amendat textul astfel „în cazul asociațiilor și fundațiilor cu excepția organizațiilor cetățeniilor aparținând minoritățiilor naționale, memebre ale Consiliului Minoritățiilor Naționale” (documentul aici).

Practic, legea adoptată cu acest amendament favorizează UDMR, care nu este obligată să raporteze instituțiilor statului român beneficiarii finali, în condițiile în care UDMR este finanțată puternic, direct sau indirect, de Budapesta.
 
Potrivit Agerpres, Camera Deputaților a reluat miercuri votul asupra proiectului legii privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care a fost inițial respins, fiind totuși în final adoptat. Liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, a cerut reluarea votului pe motiv că au fost "colegi în sală care nu au apărut la vot”. După reluarea votului, proiectul a fost adoptat cu 170 de voturi "pentru” și 70 "împotrivă”. Inițial, proiectul a fost respins de Camera Deputaților, fiind întrunite doar 163 de voturi "pentru” din cele 165 necesare, precizează Dan Tănasă.