ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații au adoptat, luni, pe amendamente legea pentru aprobarea OUG 20/2016 care aduce numeroase creșteri salariale, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, cerându-le aleșilor să nu vândă iluzii și să păstreze deminitatea funcției.
 
Deputații au adoptat pe amendamente legea pentru aprobarea OUG 20 care aduce numeroase creșteri salariale, urmând ca proiectul să meargă la vot final, în ședința programată pentru ora 17:30.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a contestat raportul comisiilor afimând că aduce „o problemă de echitate''.

„Problema de echitate este importată pentru că spatele unui raport care arată că vor fi creșteri salariale cu 5 până la 15% avem lucruri care sunt ascunse în grile. De exemplu, la farmaciștii primari salarile cresc cu 53%, nu farmaciștii debutanți tineri care trebuie să fie încurajați să intre în sistemul de farmacie, ci la cei cu experiență ale căror salarii cresc cu 53%'', a afirmat Pîslaru, adăugând că, de asemenea, contabili au creșteri de 60% , iar salariile directorilor de școli sunt majorate cu peste 50%.

Pîslaru a mai spus că modificările propuse de comisie vor duce la o polarizare între cei care abia intră în sistem și cei care au acum cele mai mari creșteri procentuale

„Nu este firesc să am creșteri de peste 50% la cadre de conducere, în condițiile în care problema noastră este învățătorul de la sat'', a susținut ministrul.

Acesta a mai subliniat că dacă se va insista pe ''doar două sectoare (…) cei din administrația publică locală vor fi condamnati să stea pe loc o perioadă de timp''.

Pîslaru a cerut parlamentarilor să lase OUG așa cum era, afirmând că în raport sunt niște măriri care nici nu erau în spațiul public. El a accentuat că proiectul guvernului, spre deosebire de raportul comisiilor, este sustenabil și vine cu o creștere de 30% în cinci ani.

„Sunt banii oamenilor din această țară, lor le vindem această iluzie pe care în prag de alegeri este ilegal să o promovăm. Apelez la înțelegerea și reponsabilitatea dvs dea nu păcăli oamenii din țartă de a păstra deminiatea funcție și de a înțelege că singurul mod în care putem implementa o politică de salarizare este într-un mod în care stăm, facem calcule, nu ne grăbim, vedem cât ne permitem, nu ne grăbim și implementăm ceva carea are sens pentru 5 ani ca toată lumea să aibă de câștigat'', a conchis Pîslaru.

PNL nu participă la ședința de plen.

Dragnea către Guvern: Oameni buni, treziți-vă, nu mai țineți banii necheltuiți!

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat luni Guvernul că are bani suficienți pentru majorările salariale decise de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, susținând că lipsa fondurilor este ''o mare minciună'', iar deficitul nu ar fi în pericol. 

„Parlamentul nu poate fi oprit să adopte legi. Nicăieri în lune un parlament nu poate fi oprit să legifereze'', a răspuns Dragnea acuzațiilor că s-ar încălca legea responsabilității fiscal-bugetare, arătând că aceasta se referă la Guvern.

El a acuzat Executivul că prin OUG 20/2016 „a pus dezordine în sistem'' și că în acest an, potrivit datelor oficiale, ar rămâne necheltuiți 29 de miliarde de lei.

„Dacă cineva de la ministerul de Finanțe vrea să mă contrazică, îl aștept oricând. (...) Ei, după ce și-au luat țara înapoi, au 29 de miliarde necheltuiți'', a punctat liderul social-democrat, adăugând că fonduri suplimentare vor intra ca urmare a creșterii economice.

„Oameni buni, treziți-vă, nu mai țineți banii necheltuiți și oamenii cu salarii mici!'', a susținut Dragnea de la tribuna Camerei Deputaților.

El a reiterat „avertizarea'' către Cabinetul Cioloș cu privire la faptul că răspândirea de informații false legate de bugetul țării intră sub incidența Codului Penal și reprezintă „un atentat la securitatea națională''.

În favoarea majorărilor salariale s-au pronunțat și reprezentanți ai UDMR și ai minorităților, care au subliniat că se impune ca o urgență majorarea salariilor celor din administrația locală.