ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PSD și-a stabilit prioritățile legislative pentru sesiunea parlamentară de toamnă, printre acestea numărându-se legile privind minele, lobby-ul, sănătatea și vânzarea terenurilor, precum și legile privind referendumul, energia, zootehnia și urbanismul.

Astfel, printre prioritățile legislative stabilite de PSD, enunțate de liderul formațiunii, Liviu Dragnea, în deschiderea CExN, se numără: legea parteneriatului public-privat, legea prevenției, legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, legea referendumului, legile justiției, legea pensiilor, legea energiei electrice și a gazelor naturale, legea zootehniei, legea sănătății, legea vaccinării, legea urbanismului, legea privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, legea privind prevenirea și combaterea violenței în familie, legea minelor și legea privind înființarea Casei de Comerț a României.

Dragnea a enumerat, ca priorități, și legea bugetului de stat, care va fi depusă la Parlament în octombrie, Codul administrativ, Codul muncii, Codul finanțelor publice locale.

Liderul PSD a spus, de asemenea, că și legea privind vânzarea terenurilor agricole și silvice este o priritate legislativă pentru această sesiune parlamentară.

Liderul PSD a spus, de asemenea, că și legea privind vânzarea terenurilor agricole și silvice este o priritate legislativă pentru această sesiune parlamentară.

„Proiectul este aproape gata (...). Ne interesează să creștem șansele cetățenilor români de a cumpăra terenurile românești. Nu putem să stăm indiferenți la ceea ce se întâmplă în România cu terenurile noastre care sunt cumpărate de către străini”, a spus Dragnea.

El a enumarat ca prioritate și legea lobby-ului, despre care a spus, însă, că nu se va numi astfel.

„Chiar dacă nu se va numi așa, dar în esență va trebui să reglementăm procedurile care sunt folosite în UE și în SUA și în alte state”, a mai spus Dragnea.

Premierul Mihai Tudose a declarat, sâmbătă seara, după ședința CExN a PSD, desfășurată la Mamaia, că are în vedere stabilirea unei liste de obiective strategice de importanță națională, care va include Tarom, Compania Națională Aeroporturi București și autostrada București-Brașov.

„În ceea ce privește autostrada București - Brașov (...) ne gândim serios dacă acest mare proiect poate fi declarat proiect strategic de importanță națională. Nu este pe bani europeni, este cu bani din buget. Banii sunt oricum în bugetul ministerului Transporturilor. Să demarăm cât de repede cu putință, mai ales că sunt bucăți desenate, cu avize de mediu luate, adică putem să începem efectiv construcția pe acest tronson”, a spus Tudose, într-o conferință de presă.

El a menționat că se intenționează ca și Tarom și Compania Națională Aeroporturi București să fie declarate obiective strategice de importanță națională.

„La fel, Tarom și aeroportul București (...) Sunt două companii fanion ale României (...) Nu se poate ca lucrurile să continue așa. Și acolo intenționăm ca acestea două să fie declarate de importanță strategică națională, să ne putem ocupa cu mare celeritate de aceste două companii”, a adăugat Tudose.

La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a precizat că a discutat cu premierul Tudose ca săptămâna următoare să stabilească o listă de obiective strategice de importanță națională în domeniile agricultură, sănătate, infrastructură, educație și cercetare.

„Va fi stabilită și aprobată această listă. Sperăm să găsim înțelegere la toate forțele politice pentru a fi de acord cu această listă pentru care să începem finanțarea și execuția”, a spus Dragnea.

Premierul Mihai Tudose a precizat, sâmbătă seara, după ședința CExN al PSD, desfășurată la Mamaia, că analiza privind Pilonul II de pensii va fi prezentată de ASF, ministerul de Finanțe și Casa de pensii, aceasta urmând a fi finalizată săptămâna viitoare.

„Tot ceea ce înseamnă discuții pe Pilonul II se face la nivelul ministerului de Finanțe, al ASF și al Casei Naționale de Pensii. S-au descoperit acolo mici probleme în ceea ce privește comisioanele luate mai mult decât trebuie - trebuia luate numai primul an, le-au luat 10 ani. Analiza va fi finalizată săptămâna viitoare”, a spus Tudose.

El arătat că există bani suficienți pentru plata pensiilor.

„Nu se poate lega noua lege a pensiilor de bugetul pe anul acesta. Intră de anul viitor în vigoare”, a mai spus Tudose.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că formațiunea sa consideră că Pilonul II trebuie menținut, el arătând, însă, că acel comision de 2,5% perceput de fondurile de administrare nu se justifică.

„În ceea ce privește Pilonul II de pensii, apreciem că este un instrument util pentru creșterea veniturilor, după pensionare, și apreciem că trebuie menținut. Dar nu s-a pus problema existenței sau a inexistenței, ci numai a nivelului de finanțare”, a spus Tăriceanu.

El a arătat că a văzut diverse analize legate de finanțarea Pilonului II.

„Una din analize indică următorul lucru: că este un comision de 2,5% pe care l-au luat fondurile de administrare a pensiilor private. Acest comisia mare a fost dat la început pentru a ajuta fondurile de administrare a pensiilor private și există părerea exprimată deja că acest comision atât de mare nu se justifică”, a spus Tăriceanu.

„Aceste fonduri se trezesc cu niște bani, pentru care nu au făcut niciun efort. Își iau un comision, mai primesc și un comision de la noi...mai ușor...mai ușor”, a adăugat Tăriceanu.

El a arătat că la nivelul coaliției de guvernare se dorește majorarea pensiilor și pentru cei care nu contribuie la Pilonul II.

„Avem o promisiune, ne-am asumat-o, e și o responsabilitate socială, sunt peste 5 milioane de pensionari care trăiesc în condiții precare. Avem obligația de a vedea ce facem cu pensiile de azi. Cu cele din viitor - menținem Pilonul II. Eu am recurs la pilonul III”, a mai spus Tăriceanu.