ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierul prezidențial Leonard Orban a explicat că România nu se poate asocia grupului de la Visegrad în discuțiile privind viitorul UE, pentru că există „viziuni diferite", în special față de Ungaria și Polonia, deși în cazul altor dosare există apropiere și dialog. Subiectul aderării la acest grup a fost intens promovat de fostul premier Victor Ponta.

 Șeful Departamentului Afaceri Europene de la Palatul Cotroceni a explicat că există „o coordonare bună" cu cele patru state din grupul de la Visegrad - Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia - pe subiecte precum protecția mediului, dar și în alte dosare, însă nu în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene

„Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu (de ce nu colaborăm - n.r.): pentru că avem viziuni diferite, în special în comparație cu Polonia și Ungaria. Cehia și Slovacia sunt mai apropiate de poziția noastră. Dacă ne uităm la ce contribuție are grupul Visegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE vedem că este o poziție relativ echilibrată, dar față de Polonia și Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării", a spus Orban pentru Digi 24.

El a dat ca exemplu dorința statelor din acest grup de a transfera înapoi către statele membre UE competențe ale Uniunii, în timp ce România pledează pentru un transfer suplimentar de competențe pe măsură ce acest lucru este posibil și necesar.

„Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtășește aceleași idei? Dacă pe alte subiecte, hai să spunem, nu e atât de grav, aici vorbim de un lucru fundamental, vorbim despre viitor, cum vedem viitorul UE", a explicat consilierul prezidențial.

Subiectul aderării și apropierii de grupul de la Visegrad a fost promovat intens de fostul premier Victor Ponta, care consideră că este o greșeală că România nu negociază în UE alături de cele 4 state apropiate geografic, politic și economic. Chiar duminică, Victor Ponta a postat din nou pe acest subiect

„Țările Visegrad (foste comuniste, structură economică și socială asemănătoare României) sunt chemate la negocieri pentru viitorul lor statut în UE - chiar dacă nu sunt primite în nucleu vor putea obține avantaje și un statut special. După această întâlnire va urma o alta, în toamnă, între țările BENELUX și cele 3 țări baltice (Lituania, Letonia și Estonia) pe aceeași temă. România nu este invitată de nimeni la nicio întalnire!", a scris Ponta.

Ideea apropierii de grupul Visegrad a fost respinsă și de premierul Sorin Grindeanu. Într-o intervenție la Antena 3 joi, șeful Executivului a spus că ideea promovată de Victor Ponta nu este corectă.