ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepreședintele partidului Jobbik din Ungaria,  Szávay István, a afirmat că România se uni cu Republica Moldova într-un viitor apropiat, informează Știri pe Surse.

Acesta a spus că toate semnele indică acest lucru și că este o oportunitate și pentru minoritatea maghiară din România.

"Sunt sigur că peste cinci, zece, 15 ani România se va uni cu Moldova, toate semnele și procesele indică acest lucru. Mulți spun că este un pericol pentru populația maghiară de aici, deoarece s-ar diminua numeric reprezentarea în Parlamentul de la București, dar asta este o alta temă. Noi credem că ascunde o posibilitate, diplomația maghiară și politica națională trebuie să fie pregătite pentru această mare unire, care trebuie să ducă la o federalizare de un anumit nivel a României”, a afirmat el la Gheorghieni.

Liderul Jobbik a mai spus că o asemenea federalizare "nu înseamnă că va fi egală cu o autonomie sau cu autodeterminarea, dar va fi mai ușor ca maghiarii să fie mai bine reprezentați cel putin la nivel regional”.

Declarațiile au fost făcute la dezbaterea "Oportunitățile și șansele de supraviețuire ale maghiarilor într-o Europă în schimbare" organizată la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, desfăşurată la Gheorgheni.