ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul "Mișcării Tinerilor din cele 64 de comitate"(HVIM), maghiarul Zagyva György Gyula, a fost oprit la granița română, fiind împiedicat să intre în țară, informează Rise Project.

Liderul HVIM a primit un document, în care se arată că "există indicii temeinice că persoana în cauză constituie o amenințare reală și prezentă la ordinea publică, securitatea națională sau sănătatea publică”.

Fost parlamentar Jobbik, Zagyva susține că polițiștii de frontieră i-au spus "că nu are voie să intre în România din ordinul Ministerului de Interne maghiar".

Zagyva a mai fost declarat indezirabil de autoritățile române în martie 2014, dar a câștigat procesul cu statul în ianuarie 2015 și s-a întors în Transilvania la începutul anului pentru a coordona o campanie de revitalizare a grupării din România.

HVIM a fost înființată în Szeged, Ungaria, în 2001. Organizația e puternic legată de dreapta radicală a politicii maghiare, fiind susținută financiar de o rețea formată din asociații neguvernamentale, companii și administrații locale afiliate partidului de extremă dreapta Jobbik. HvIM nu are forme legale în România, dar adună sute de membri din Ardeal. Organizația își propune secesiunea regiunii cunoscute în trecut ca Transilvania de statul român.