Liviu Dragnea susține că România ar trebui să își mute ambasada la Ierusalim, după decizia lui Donald Trump de a recunoaște acest oraș drept capitală a Israelului.

„Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios. Sunt și chestiuni practice, toate instituțiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim și ambasadorii și personalul ambasadei face (fac, n.red.) naveta din Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca ambasada României din Israel să fie mutată la Ierusalim”, a declarat Liviu Dragnea, vineri, la Parlament.

Joi, Adunarea Generală a ONU a validat, cu o largă majoritate, o rezoluție care condamnă recunoașterea de către Washington, pe 6 decembrie, a Ierusalimului drept capitala Israelului.

Dintre cele 193 de țări membre ONU, 128 au votat „pentru” această rezoluție, nouă au votat „împotrivă”, iar 35 de țări s-au abținut, printre care și România. Alte 21 de țări nu au luat parte la vot.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a reafirmat joi poziția cu privire la implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate, și la necesitatea de a pune capăt acestui conflict.

De asemenea, MAE a apreciat că promovarea proiectului de rezoluție ONU pe tema statutului Ierusalimului survine într-un moment în care ar trebui manifestată prudență, precizând că România a exprimat vot de „abținere” în cadrul Adunării Generale a ONU.

Israelul a anexat partea de est a Ierusalimului, pe care a cucerit-o în timpul războiului din 1967, apoi a adoptat o lege, în 1980, prin care a făcut din Orașul Sfânt capitala sa „indivizibilă”.

Această anexare nu a fost recunoscută vreodată de comunitatea internațională, iar palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului  lor stat.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews