ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liviu Dragnea anunță că a discutat cu premierul Ungariei, Viktor Orban, două aspecte care au creat tensiuni între cele două țări în ultima vreme.

Președintele PSD susține că a obținut din partea premierului Ungariei promisiunea că țara sa va sprijini în continuare România pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

„Am vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, și am convenit două lucruri:
1. Noi vom rezolva problema apărută la Liceul Catolic din Târgu Mureș.
2. #Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Am explicat că situația de la Tîrgu Mureș s-a creat în urma unei sentințe judecătorești și nu reprezintă un atac la adresa Bisericii Catolice sau la adresa minorității maghiare, dar că e obligația autorităților române să găsească rapid o soluție legală și durabilă. I-am promis că vom găsi această soluție.
La rândul său, premierul Orban a apreciat disponibilitatea noastră spre dialog și a promis că Ungaria va reacorda sprijin României pentru #OECD.
Aderarea României la această organizație este un obiectiv major al politicii noastre externe, care ar putea fi atins chiar pe parcursul acestui an.”, a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook.
 
Sute de oameni au protestat pe 6 septembrie în fața Prefecturii Mureș pentru funcționarea unui liceu catolic desființat de o hotărâre judecătorească definitivă din iunie 2017. Desființarea acestei școli a determinat Guvernul Ungariei să-și retragă sprijinul pentru aderarea României la OCDE și a convocat ambasadorul României la Budapesta.

În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.

Cazul înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș a stârnit controverse majore în spațiul public național și internațional după demersul Direcției Naționale Anticorupție.