ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lucian Boia, cunoscut drept „demolatorul de mituri” ale istoriei naționale, a fost decorat cu Crucea de Merit în rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federative Germania, informează Agerpres.

Profesorul Boia a primit distincția din partea ambasadorului Germaniei la București, Cord Meier-Klodt.

Acesta a mărturisit cât de atașat este de opera lui Boia, iar despre controversatele volume „Istorie și mit în conștiința românească”, respectiv „De ce este România altfel?”, Klodt a menționat că ar contribui „la o și mai profundă înțelegere asupra României în opinia publică germană". În opinia diplomatului german, cele două volume - criticate printre alții de istorici de talia Președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop sau a lui Alex Mihai Stoenescu -, „contribuie astfel la aprofundarea relațiilor noastre bilaterale".

Klodt l-a lăudat pe fostul membru al Partidului Comunist Român pentru „curajul de a pune sub semnul întrebării și în cazul propriei istoriografii viziuni și modele de interpretare tradițională”.

Deși a fost unul dintre liderii profesorilor comuniști din Facultatea de Istorie a Universității București înainte de 1989, Lucian Boia a spus că valoarea în care crede cel mai mult este libertatea.

„În ce cred eu? Aș alege două din marile mele credințe. Cred în libertate. Dacă ar fi să aleg între mai multe, aș alege cu siguranță libertatea. S-a întâmplat, și bine a fost că s-a întâmplat, să se prăbușească comunismul. Nu știu ce aș fi făcut, nu s-ar fi ales nimic de toate gândurile mele, din toată opera mea, dacă ar fi continuat acest regim caracterizat în primul rând prin lipsa libertății", a mărturisit el. 

De-asemenea, acesta a spus că dacă România nu ar fi fost băgată în UE, ar fi fost un fel de Belarus.

„Cred în proiectul european. (...) Mă gândesc în primul rând la România, care dacă n-ar fi fost în Uniunea Europeană sau dacă n-ar fi fost admisă România în Uniunea Europeană, cred că ar fi semănat astăzi destul de bine cu Belarus. Din fericire, nu este așa, nu este chiar așa, nu este încă așa și să sperăm că nu va fi niciodată" a spus el.