ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat că liberalii vor încerca să mențină majoritatea creată la moțiunea de cenzură și la învestirea Guvernului său, arătând că vor exista discuții cu privire la oportunitatea organizării alegerilor anticipate, informează Agerpres.

„Dl. președinte s-a referit la o majoritate stabilă, coerentă, care să permită un sprijin puternic în Parlament pentru o guvernare care să facă reformele de care are nevoie România. Noi am arătat în condiții extrem de dificile că am obținut o majoritate parlamentară și pentru îndepărtarea de la putere a PSD, și pentru învestirea Guvernului. Vom încerca și în actualul Parlament să menținem această majoritate care s-a manifestat la cele două voturi, dar ne vom pregăti cu toată seriozitatea pentru alegerile parlamentare când vor fi ele - fie anticipate, fie la termen”, a declarat Ludovic Orban presei duminică seară, la sediul PNL.

Acesta și-a îndemnat partenerii să evite declarațiile politicianiste și să susțină în continuare înțelegerile agreate de comun acord.

„Sper să nu se treacă într-o fază de politicianism în care fiecare să dea declarații numai în funcție de niște interese electorale sau politice de moment și am credința, cel puțin din partea noastră așa va fi, că partenerii noștri vor susține toate lucrurile pe care le-am stabilit în comun”, a afirmat președintele PNL.

Întrebat dacă va încerca să obțină și sprijinul parlamentarilor formațiunii politice „Pro România”, fondate de Victor Ponta, Ludovic Orban a răspuns că va încerca să-i convingă și pe aceștia să i se alăture, dar fără a le oferi altceva în schimb, „în afară de șansa de a vota lucruri bune pentru România”.

„Noi vom încerca să convingem și alți parlamentari în afara parlamentarilor din formațiunile politice partenere să fie alături de noi, fără, în schimb, a oferi altceva în afară de șansa de a vota lucruri bune pentru România”, a explicat președintele PNL.

Acesta a adăugat că vor exista discuții asupra proiectului de lege depus în Parlament, privind alegerile locale în două tururi de scrutin, cât și asupra variantei alegerilor anticipate, pe care nu o poate susține decât cu garanția existenței majorității parlamentare necesare formării unui nou cabinet.

„Despre anticipate am mai vorbit de mai multe ori, nu vorbim acum, dar am spus foarte clar că nu poți să arunci țara într-o criză guvernamentală fără să ai garanția că există un număr de parteneri politici care dețin jumătate dintre parlamentari”, a adăugat Orban, precizând că vor exista discuții cu celelalte formațiuni, dacă își doresc o astfel de variantă.

Ludovic Orban a spus că, dacă vor putea fi organizate alegeri anticipate, acestea vor fi organizate. Întrebat dacă există un termen concret pentru posibila organizare a acestora, Orban a evitat un răspuns. „Suntem în seara alegerilor prezidențiale și discutăm despre alegerile prezidențiale”, a subliniat premierul.

Întrebat dacă PNL și partidele din alianța de guvernare ar putea desemna candidați comuni pentru alegerile locale, Ludovic Orban a spus că, deocamdată, este prea devreme pentru un astfel de scenariu.

„Este prematur să discutam astfel de lucruri. Noi, după alegerile prezidențiale, vom face o analiză a consecințelor câștigării alegerilor prezidențiale și, de asemenea, vom efectua mai multe cercetări sociologice pentru a identifica cea mai bună variantă strategică care să ne garanteze câștigarea alegerilor”, a explicat președintele PNL.