ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Validarea Adinei Vălean pentru poziția de comisar european este o victorie în numele României”, a declarat joi premierul Ludovic Orban, președinte al PNL, citat de Agerpres.

„Partidul Național Liberal salută validarea Adinei Vălean pentru poziția de comisar european prin votul Comisiei de transport și turism a Parlamentului European (TRAN). Este în primul rând o victorie a României, întrucât, după repetatele rateuri ale Guvernului PSD-Dăncilă, care a făcut nominalizări complet nepotrivite, am reușit să obținem validarea noului comisar european, păstrând același portofoliu alocat țării noastre”, a precizat Ludovic Orban într-un comunicat de presă.

Acesta argumentează că „votul zdrobitor din Parlamentul European este confirmarea faptului că angajamentul PNL de a propune pentru această poziție o persoană care să se bucure de recunoaștere la nivelul instituțiilor europene a fost unul serios și responsabil”.

Ludovic Orban a subliniat că, spre deosebire de guvernarea anterioară, Executivul liberal s-a consultat cu președintele republicii pentru nominalizarea de comisar, iar Adina Vălean a fost mai întâi audiată de Parlamentul României.

„Cu această ocazie, invităm PSD să-și asume eșecul înregistrat în perioada guvernării și să-și retragă europarlamentarii care au făcut subiectul nominalizărilor respinse, întrucât aceștia continuă să afecteze imaginea României la nivelul Parlamentului European”, a opinat președintele PNL.

Candidatura Adinei Vălean la postul de comisar european pentru transporturi a fost avizată favorabil de Comisia de transport și turism a P.E., în urma audierii desfășurate joi.

Pe baza recomandărilor comisiilor europarlamentare, Conferința președinților (formată din președintele P.E. și liderii grupurilor politice) va decide joi, 21 noiembrie, dacă P.E. a obținut informații suficiente pentru a declara închis procesul audierilor. În etapa următoare, plenul P.E. va supune la vot alegerea noii Comisii Europene în ansamblul său miercuri, 27 noiembrie, la Strasbourg. 

Potrivit WikiPedia, Adina Ioana Vălean este matematician de formație, cu studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate. A intrat în PNL în 1999. Între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Naționl Liberal. În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1). În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova. Între 2004-2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași. 

Aleasă în Parlamentul European în data de 7 iunie 2007 pe lista Partidului Național Liberal, Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vice-președinte al Parlamentului European, din partea grupului Partidului Popular European (P.P.E.). A fost membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie și membru al Delegației pentru relațiile cu S.U.A., precum și membru supleant în Comisia pentru comerț international. Activitatea sa din acea perioadă s-a concentrat pe două inițiative majore ale Comisiei Europene: Piața Unică Digitală și Uniunea Energetică.

În ianuarie 2017, este aleasă președinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), devenind astfel primul eurodeputat român care deține o asemenea funcție. În timpul mandatului de președinte al comisiei ENVI, s-au votat, s-au negociat și s-au adoptat cele mai importante proiecte legislative în perspectiva limitării emisiilor de dioxid de carbon la vehicule, pachetul de economie circulară și strategia privind plasticul de unică folosință.

La alegerile europarlamentare din mai 2019, a obținut un nou mandat. Din iulie 2019 a fost aleasă președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie.

Adina Ioana Vălean este căsătorită cu George Crin Laurențiu Antonescu, fost președinte P.N.L. în perioada 2009-2014, având un copil cu acesta.