ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum o săptămână, Ministrul Apărării anunța că va deveni obligatoriu ca militarii români să poarte uniforma de oraș. Cu această ocazie, Mihai Fifor anunța că se lucrează la noi uniforme.

„Să vedeți noua ținută pe care o pregătim în momentul de fața cu domnul general Ciucă, deosebită, o să placă foarte mult”, spunea Ministrul Apărării Naționale, atunci.

Noile propuneri pentru uniformele de oraș au ajuns în grupurile specializate ale militarilor de pe internet și au stârnit reacții dintre cele mai diverse.

Una dintre ele îi aparține unui specialist în istoria uniformelor Armatei Române, care a criticat dur intențiile MAPN, acuzând oficialii că doresc „să distrugă și ultimele elemente de tradiție din uniforma militară românească”.

Iată ce afirmă Nicolae Alexe, absolvent al Facultății de Istorie și muzeograf de profesie:

„Pe lângă aspectul de uniformă de paznic de hotel (nu am nimic cu această onorabilă ocupație), uniforma propusă elimină ceea ce mai rămăsese tradițional din uniforma de oraș și serviciu. Actualul veston, ce este cel mai tradițional element care încă mai există, este aproape identic cu cel model 1930, 1932 și mai ales 1941, cu buzunarele asemănătoare modelelor mai vechi, ca 1916. Iar kaki-ul este introdus din 1923. De ce trebuie înlocuită culoarea și aspectul uniformei actuale?

Uniforma mozaic, de instrucție și campanie să se schimbe, să se adapteze nevoilor (așa a fost mereu), dar cea de oraș și serviciu trebuie să păstreze elemente tradiționale. Mai bine ar introduce la actualul veston de oraș petlița săgeată, de la soldat la colonel, simbol ce a fost purtat în războaiele de independență, primul și al doilea mondial. E o rușine să porți însemne pe care le-au purtat bunicii, străbunicii și străbunii noștri? Asta era ultima problemă a Armatei Române - are tehnică de luptă și auto nouă, uniformele de instrucție sunt cele mai bune, tot personalul se ridică la cele mai înalte standarde și uite că doar uniforma de oraș trage în jos cu 100 de ani armata, stopându-i drumul către viitorul luminos ... Ne reîntoarcem în perioada 1952-1957, când, în afara unor semne de armă, ca infanteria, nimic din uniformă nu mai era românesc, ci de influență sovietică. Mai rămân tradiționale doar însemnele de grad ale subofițerilor și ofițerilor. Să le schimbați și pe ălea, distrugători ai memoriei eroilor noștri!”

Domnul Nicolae Alexe a avut amabilitatea de a explica cititorilor ActiveNews care este istoria fiecărui element de pe actuala uniformă de stradă a Armatei, după cum se poate vedea din fotografia atașată.